spot_img
20.5 C
București
sâmbătă, septembrie 24, 2022
AcasăIașiChirică a spart 28 milioane de euro din banii ieșenilor: PROSTIE SAU...

Chirică a spart 28 milioane de euro din banii ieșenilor: PROSTIE SAU CORUPȚIE?

-

Inconștiență, nepăsare, nepricepere. Sau toate trei luate la un loc. Fapte: centrala electrică și de termoficare nu are, nici la această oră, cele 100.000 tone de huilă necesare alimentării cu apă caldă și încălzire a 20.000 de familii și a sute de instituții publice, școli și spitale. Unic responsabil: primarul Mihai Chirica.Acum, în al doisprezecelea ceas, Chirica vrea să cumpere cărbunele. În prag de iarnă, la prețuri astronomice. În loc să-l ia în primăvară cu 70 dolari/tona, vrea să-l cumpere în noiembrie cu 270 dolari/tona. Gaura în bugetul Iașului: 18 milioane de dolari.„Suntem în fața unei iresponsabilități uriașe. Sumele care se vor constitui în prejudiciu sunt amețitoare”, a afirmat Marius Bodea, senator USRPLUS.Și președintele PSD Iași a reacționat vehement. „Primarul Mihai Chirica a fost reales, iar acum vine nota de plată, dar ea va fi achitată de toți ieșenii! Imaginați-vă câte se puteau realiza cu acești bani”, a declarat Maricel Popa, senator PSD conform ReporterIs.

- Reclama -

CE SUSȚINE REPORTERIS:

Primarul Mihai Chirica a mers din rău în mai rău. Prima licitație a fost lansată în septembrie (când tona era deja 170 dolari), iar în momentul final al licitației (octombrie) se făcuse deja 250 de dolari. Evident, bugetul fusese subdimensionat, iar nimeni nu a ofertat.

Acum, Primăria a lansat a doua procedură de achiziție. A scăzut cantitatea solicitată, la 90.000 de tone, și a mărit bugetul achiziției la 123 milioane de lei la care se va mai adăuga și costul transportului din Constanța (aproximativ 18 milioane de lei). 
O primă constatare. Dacă cele 90.000 de tone de cărbune ar fi fost cumpărate în februarie, efortul bugetar ar fi fost de 6,3 milioane de dolari, dacă ar fi fost luate în iunie ar fi costat 9 milioane. Or, acum, ar putea fi de 24,3 milioane de dolari.

Raportat la februarie, „gaura” în plus la buget va fi de 18 milioane de dolari, comparat cu iunie, banii cheltuiți în plus ar fi de 15 milioane de dolari. Bani care provin din bugetul local și, deci, vor fi plătiți de toți ieșenii, indiferent dacă se încălzesc sau nu cu agent termic de la CET.

Și mai grav poate, acești 141 milioane de lei (achiziție cărbune + transport) au fost luați de la alte capitole, în urma rectificării. Deci, alte domenii, inclusiv investițiile în oraș au fost lăsate fără echivalentul a 28 de milioane de euro. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...