spot_img
22.7 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăExterneChinezii vor fi controlați printr-un sistem virtual

Chinezii vor fi controlați printr-un sistem virtual

-

Chinezii s-ar putea aștepta, începând cu anul viitor, la punerea în aplicare a unui sistem de control asupra fiecărui individ, pornind de la comportamentul acestuia în lumea virtuală.

- Reclama -

După cum scrie Le Figaro, proiectul a fost inițiat încă din 2014 și urmărește, nici mai mult, nici mai puțin, decât să recompenseze un comportament bun și să pedepsească răul printr-un sistem de puncte.

Mai multe puncte pentru achiziționarea de produse chinezești, performanțe bune la locul de muncă sau publicarea pe o rețea socială a unui articol care să preamărească meritele economiei naționale. Puncte scăzute în cazul publicării unor opinii politice disidente, al căutărilor online considerate suspecte sau chiar al traversării străzii când semaforul este roșu.

Astfel, va fi creat un instrument insidios, dar foarte puternic de control social. Acesta va combina mai multe instrumente deja existente, inclusiv cele implementate de giganți web precum Alibaba, Tencent și Baidu.

Acestea au lansat deja experimente de „credite sociale”, prin care oferă acces la anumite servicii pe baza evaluării clientului. Un număr de 700 de milioane de utilizatori de Internet au acces la serviciile respective din China.

Astfel că, de scorurile comportamentale obșinute vor putea depinde accesul chinezilor la transportul public, la anumite servicii de stat, la  locuințe sociale sau la diferite forme de împrumut.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img