Grupul chinez Zijin Mining intenţionează să investească miliarde de dolari pentru extinderea minei de cupru Cukaru Peki din oraşul sârb Bor, în urma majorării cererii pentru acest metal vital pentru tranziţia energetică globală, transmite Bloomberg conform Agerpres.
Compania a deschis în urmă cu aproape doi ani mina de cupru şi aur Cukaru Peki, cu o investiţie de 678 milioane de dolari, ceea ce i-a permis să foreze la o adâncime de sute de metri. Acum Zijin vrea să foreze la o adâncime de aproape doi kilometri.
„Sunt rezerve masive, care necesită infrastructură suplimentară şi noi investiţii de aproximativ 3,5 – 3,8 miliarde de dolari”, a afirmat Branko Rakocevic, director în cadrul minei.
În întreaga lume guvernele şi firmele concurează pentru a produce materiale considerate esenţiale pentru tranziţia energetică. Cuprul este folosit în special la turbinele eoliene, reţelele electrice şi vehiculele electrice.
China este principalul furnizor global de minerale critice, dar Uniunea Europeană şi SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziţia energetică.
Se estimează că în mina Cukaru Peki se află 2,2 milioane de tone de cupru.
Zijin a cumpărat în 2018 Cukaru Peki, iar acum deţine controlul complet al minei. În urma achiziţiei şi a investiţiilor în extinderea minelor din Congo şi Tibet, Zijin este unul din cei mai mari producători mondiali de minereu de cupru, depăşind firme ca Rio Tinto, Anglo American şi Antofagasta. Până în 2025, grupul chinez ar urma să producă aproximativ 1,2 milioane de tone de cupru, o creştere de şase ori faţă de nivelul din 2017.