Chinezii din Franța, manifestație de protest după ce un croitor a fost ucis

0
504

Mai multe mii de membri ai comunității chineze din Franța au reclamat duminică la Paris măsuri de protecție și au denunțat „rasismul antiasiatic”, după repetate acte de violență și agresiunea mortală a unui bărbat, transmite AFP conform Agerpres.

Zang Chaolin, un croitor în vârstă de 49 de ani, a decedat în august după ce a fost agresat în Seine-Saint-Denis, la nord de Paris. Trei tineri, suspectați că au vrut să fure geanta unui prieten de-al său tot de origine chineză, au fost închiși miercuri.

Duminică, mulțimea prezentă în Place de la République din centrul Parisului — 13.500 până la 14.000 de participanți potrivit poliției, 100.000 în opinia organizatorilor — a păstrat un moment de tăcere pentru a-i aduce un omagiu.

„A venit în Franța să caute o viață mai bună, libertate, egalitate, fraternitate, și a găsit violență și nesiguranță. Acești huligani ne-au distrus încrederea în Franța: să ne facem auzite vocile”, a afirmat în chineză de la tribună un purtător al asociației chinezilor rezidenți în Franța.

Îmbrăcați în tricouri albe având inscripționat mesajul „securitate pentru toți”, manifestanții au fluturat drapele franceze, scandând „Securitate, securitate, securitate”.

Reclamațiile de jaf cu însoțit de violență vizând comunitatea chineză s-au triplat într-un an, urcând de la 35 la 105, în comuna Aubervilliers, care găzduiește la nord de Paris prima platformă de import-export textil din Europa și unde lucrează 10.000 de persoane originare din China.

Suna Chen și partenerul său, Le Xu, amândoi în vârstă de 38 de ani, au fost prezenți duminică pentru a le face cunoscută „politicienilor” „mânia” lor. Sosit în Franța în urmă cu mai mulți ani, cuplul a vorbit despre o „nesiguranță tot mai mare în ultima vreme”.

„În comunitatea asiatică, suntem vizați pentru că suntem o pradă ușoară: suntem mici de înălțime și suntem discreți, nu depunem imediat reclamație și atunci nu există un impact”, a analizat Le Xu.

Autoritățile ca și locuitorii sunt de părere că aceste agresiuni sunt alimentate de o „prejudecată rasistă” potrivit căreia persoanele de origine chineză au asupra lor bani cash. De asemenea, turiștii chinezi sunt ținte ale agresiunilor în zone turistice și comerciale din Paris și în apropierea locurilor unde locuiesc la periferie, nu de parte de aeroportul Roissy la nord de Paris.

În fața unui sentiment de nesiguranță tot mai are, comunitatea s-a organizat cu ajutorul unui sistem de alertă prin serviciul de mesagerie WeChat sau Weibo, Twitterul chinez, sau cu escortă pentru a se merge acasă.

Pe Twitter, premierul francez, Manuel Valls, a dat asigurări „compatrioților de origine asiatică” de „sprijinul său complet”, apreciind ca „insuportabile” violențele care îi vizează.