spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeChinezii au băgat țara în lockdown pentru Shanghai (est, 245 cazuri), Beijing...

Chinezii au băgat țara în lockdown pentru Shanghai (est, 245 cazuri), Beijing (55), Henan (centru, 24) şi Canton (sud-est, 13)

-

Comisia Naţională de Sănătate din China a anunţat vineri 12 noi decese asociate COVID-19 şi detectarea a 374 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, dintre care 356 prin contagiere locală, relatează EFE conform Agerpres.

Toate decesele s-au înregistrat la Shanghai, devenit de o lună epicentrul noilor focare de coronavirus din această ţară asiatică şi ai cărui 26 de milioane de locuitori au fost plasaţi de o lună într-un lockdown strict.

- Advertisement -

Provinciile cu cel mai mare număr de cazuri cu transmitere intracomunitară sunt Shanghai (est, 245), Beijing (55), Henan (centru, 24) şi Canton (sud-est, 13).

China, care aplică o politică severă de „toleranţă zero” faţă de noul coronavirus, se confruntă cu un nou val de infectări atribuit variantei Omicron care a provocat contagieri record, nemaivăzute de la începerea pandemiei în prima jumătate a anului 2020.

- Advertisement -

Autorităţile sanitare au raportat totodată detectarea a 4.340 de cazuri asimptomatice, 4.272 dintre ele locale (majoritatea la Shanghai).

Numărul total al contagierilor active în China continentală se ridică la 11.515, dintre care 659 sunt considerate forme grave.

Aproape 40% din PIB-ul chinez este afectat de carantină și de restricțiile ce au fost impuse în zeci de hub-uri ale economiei din China. În mod clar, strategia „zero Covid” are un impact și asupra companiilor străine prezente pe piața de acolo, transmite RFI.

Pentru acest studiu, au fost incluse 370 de societăți europene. 60% se așteptă la o scădere a veniturilor, pentru acest an.

77% cred că această țară nu mai este la fel de atractivă iar, cel mai grav, 23% iau în calcul să deplaseze o parte a investițiilor lor, existente ori programate, în Asia de Sud ori de Sud-Est.

Întrebarea care se pune acum: până când ar putea să țină această politică de „zero Covid”?

Mary-Françoise Renard este expertă în economia Chinei: „Strategia va exista prin forța situației ori, prin forța politică a președintelui Xi Jinping, iar în acest caz, ea va ține cel puțin până la toamnă, când, este planificat Congresul Partidului Comunist. E dificil de imaginat că președintele va recunoaște că această politică ar trebui să fie modificată, deoarece costul este prea ridicat. În prima instanță au existat rezultate destul de bune, mortalitatea a fost destul de mică, iar asta chiar dacă toată lumea are un dubiu în privința cifrelor oficiale.  Acum, cu noua variantă, ce este cert, este o politică extrem de costisitoare iar populația este revoltată căci nu mai suportă această strategie strictă”. 

Consecințele asupra economiei sunt foarte mari, explică Mary-Françoise Renard: „Sectoare întregi sunt penalizate – transporturile spre exemplu, traficul intern aerian este aproape oprit, activitățile portuare s-au diminuat extrem de mult, traficul aerian internațional este perturbat serios iar unele aeroporturi au fost închise zile bune. 

Este cert că factura politică este una foarte ridicată. Putem observa că în Shanghai există o încetinire economică foarte importantă, din luna martie. 

Nu toate companiile vor putea suporta acest șoc. Până acum, statul a anunțat că va ajuta firmele care nu vor disponibiliza angajații. Toate sectoarele sunt afectate deoarece oamenii sunt blocați în casele lor și nu se pot deplasa la muncă. Recent, Shanghai a publicat o listă cu câteva sute de companii care vor putea relua producția, dar, ele nu reprezintă decât o mică parte din producție”. 

După Shanghai, încet-încet restricții sanitare severe sunt impuse și în Beijing, oraș cu 22 de milioane de locuitori.

Aici, locatarii din unele imobile de locuințe se află în carantină, cvasi-totalitatea sălilor de spectacole, cinema, de sport sunt închise, la fel și aproape 60 de stații de metrou. Restaurantele sunt deschise dar, doar în sistem de take-away. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img