spot_img
12.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeChina sutelor de miliardari

China sutelor de miliardari

-

- Reclama -

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Frank Sieren

- Reclama -

Pentru prima oară, în China s-au înregistrat mai mulţi miliardari ca în SUA. În următorii ani se estimează că numărul lor va creşte şi mai mult. Cu cât mai pline conturile viitoriilor miliardari, cu atât mai scăzută media de vârstă a acestora.

- Advertisement -

În ciuda dificultăţilor economice şi a fluctuaţiilor ameţitoare de la bursele din China, anul acesta numărul miliardarilor înregistraţi în Republica Populară l-a depăşit pentru prima oară pe cel al americanilor cu acelaşi statut. Conform actualului clasament, numărul miliardarilor chinezi a crescut de la 242 de persoane la 596 – cu 70% mai mult raportat la rezultatele anului 2014. În SUA trăiesc „doar” 537 de miliardari.

La prima vedere, cifrele ar putea părea surprinzătoare întrucât economia Chinei nu trece printr-o perioadă prea bună. Ca atare, cum se face că cea de-a doua mare putere economică a lumii cu o creştere încetinită fără precedent în ultimul sfert de secol şi care, de la mijlocul lunii iunie încoace, a pierdut peste 40% din valoarea acţiunilor la bursă, reuşeşte să atingă un asemenea record într-un timp atât de scurt?

- Advertisement -

Sectorul serviciilor generează miliardari

Dacă analizăm atent sectoarele economice care au generat cei mai mulţi miliardari ne dăm seama ce domenii profită cel mai mult de pe urma reformelor. Conform planurilor de restructurare economică ale Beijing-ului, China urmăreşte să-şi bazeze creşterea mai ales pe sectorul serviciilor, şi nu pe producţie- ca până acum.

Frank Sieren

Din ce în ce mai mulţi chinezi ajung în topul milionarilor sau chiar al miliardarilor din afaceri în IT, divertisment şi petrecerea timpului liber. Concomitent, numărul chinezilor îmbogăţiţi din tranzacţii imobiliare scade constant.

Cel mai bun exemplu este dat de cel mai bogat om al Chinei: Wang Jianlin. Şeful grupului „Wanda” şi-a sporit averea în 2014 cu 54%, cumulând peste 34 de miliarde de dolari. Succesul lui Wang s-a bazat pe conversia vechiului model de afaceri. În ultimii ani, concernul imobiliar Wanda a devenit una dintre cele mai mari firme în domeniul timp liber- divertisment şi industria sportului, la nivel mondial.

„Teoria pisicii”

Wang face avere nu numai de pe urma clasei de mijloc din ce în ce mai numeroasă în China. Cu ani în urmă el a cumpărat lanţul de cinematografe american AMC care îi asigură profituri frumoase. De o jumătate de an, tot lui îi aparţine şi o parte din compania Infront – o firmă elveţiană de brokeraj în domeniul drepturilor de difuzare. De exemplu, prin Federaţia Germană de Fotbal, o parte din taxa TV colectată de la consumatorii germani ajunge la Infront – adică şi-n buzunarele lui Wang Jianlin.

Printre noii miliardari ai Chinei se regăsesc şi persoane foarte tinere, născute în anii 80. Şase dintre membrii listei „Hurun” – varianta chineză a clasamentului american „Forbes” – au sub 40 de ani. Tânăra generaţie de antreprenori din Republica Populară pare a respecta cu sfinţenie „teoria pisicii”din operele alese ale lui Deng Xiaoping: „Nu contează ce culoare are pisica. Important este să prindă şoareci.” Chinezii ne demonstrează că sunt în stare să prindă şoareci, în orice condiţii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img