spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăEconomieComertChina și SUA, pași spre un ACORD COMERCIAL: Ce a cedat Beijingul

China și SUA, pași spre un ACORD COMERCIAL: Ce a cedat Beijingul

-

Washingtonul şi Beijingul au convenit să reducă „în mod semnificativ” deficitul comercial al Statelor Unite, au anunţat sâmbătă cele două părţi, într-o declaraţie comună citată de AFP conform Agerpres.

„A existat un consens privind luarea de măsuri pentru reducerea în mod semnificativ a deficitului Statelor Unite în schimbul de mărfuri cu China”, relevă ambele părţi, care au avut discuţii săptămâna aceasta la Washington.

- Advertisement -

Casa Albă solicită o reducere de 200 de miliarde de dolari a deficitului american în relaţia comercială cu gigantul asiatic. Anul trecut, Statele Unite au înregistrat un deficit de 375 de miliarde cu Beijingul.

- Advertisement -

„Pentru a răspunde cererii crescânde de consum din China şi necesităţii unei dezvoltări economice de înaltă calitate, China va spori considerabil achiziţiile de bunuri şi servicii din Statele Unite. Aceasta va susţine creşterea şi ocuparea forţei de muncă din SUA”, adaugă textul difuzat de Casa Albă.

Negociatorii americani şi chinezi au convenit de asemenea asupra „unei creşteri importante” a exporturilor americane în sectorul agricol şi în cel al energiei.

„Statele Unite vor trimite o echipă în China pentru a lucra la detaliile” unui acord, se arată în comunicat, sugerând că delegaţia chineză, sosită la începutul săptămânii, a părăsit Washingtonul.

Cele două state, foarte legate pe plan comercial şi financiar, au început în urmă cu câteva săptămâni negocieri delicate pentru a găsi o rezolvare la conflictul lor comercial, după luni de tensiune, măsuri şi ameninţări cu represalii de ambele părţi, aminteşte AFP.

O delegaţie la nivel înalt, condusă de secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a deplasat la Beijing acum două săptămâni. Mai apoi, o delegaţie chineză, condusă de vicepremierul Liu He, un apropiat al preşedintelui chinez, a continuat în această săptămână negocierile, derulate de această dată la Washington.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img