Oficialii chinezi au criticat Japonia pentru apelul fostului premier Shinzo Abe de a relaxa principiile non-nucleare ale țării și de a lua în considerare găzduirea de arme strategice americane pentru a spori securitatea pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere.
„Politicienii japonezi au răspândit frecvent erori legate de Taiwan și chiar au făcut în mod flagrant remarci false care încalcă cele trei principii non-nucleare ale națiunii”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin reporterilor.
Aceste principii includ interzicerea deținerii, producerii sau permiterii introducerii armelor nucleare. Japonia, singura țară care a fost vreodată atacată cu arme nucleare, a adoptat o constituție pacifistă după înfrângerea zdrobitoare din cel de-al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, Abe a spus într-un interviu televizat de duminică că Japonia nu ar trebui să mai considere „tabu” să ia în considerare arme nucleare pe teritoriul său. El a menționat că mai mulți membri NATO găzduiesc arme strategice ale SUA în cadrul acordurilor de partajare nucleară cu Washington, adăugând: „Trebuie să înțelegem cum este menținută securitatea în întreaga lume”.
Abe a cerut, de asemenea, SUA să se angajeze să intervină militar dacă Taiwanul este atacat de China, punând capăt strategiei sale de „ambiguitate” în această problemă. Un conflict militar între China și Taiwan ar constitui o urgență de securitate pentru Japonia.
Wang a spus că liderii Japoniei trebuie să fie „prudenți în cuvinte și fapte în problema Taiwanului pentru a nu mai provoca probleme”. El a adăugat: „Solicităm ferm Japoniei să reflecteze profund asupra istoriei sale”.
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat luni parlamentarilor că țara nu va lua în considerare încălcarea principiilor sale non-nucleare. El a numit ideea unui acord de partajare nucleară cu SUA „inacceptabilă”.