spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeChina mută cu un acord strategic cu Iranul: Miza petrolului

China mută cu un acord strategic cu Iranul: Miza petrolului

-

China, critică faţă de sancţiunile americane impuse regimului de la Teheran, a anunţat sâmbătă începerea punerii în aplicare a unui acord strategic cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală economică şi politică, transmite AFP conform Agerpres.

China şi Iranul au semnat acest acord în 2021, după ani de negocieri. Acest parteneriat de amploare acoperă domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile.

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri, la Wuxi, în estul Chinei, a anunţat ministerul de externe la Beijing într-un comunicat.

Nu au fost făcute publice multe detalii despre acest acord secret, dar The New York Times a informat în 2020, citând un proiect al acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China.

Beijingul este un partener comercial important pentru Iran şi a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ai săi înainte ca preşedintele american Donald Trump să reimpună sancţiuni unilaterale în 2018.

Beijingul a încetat oficial importul de petrol din Iran, dar analiştii spun că ţiţeiul iranian continuă să ajungă în China, oficial ca importuri din alte ţări.

Wang Yi a declarat vineri că ţara sa va continua să se opună „sancţiunilor unilaterale ilegale împotriva Iranului”.

China urmăreşte de mai mult timp să consolideze legăturile cu Teheranul, preşedintele chinez Xi Jinping descriind Iranul drept „principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu” în timpul unei vizite întreprinse în 2016.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...