STANDARD & POOR’S a coborât ratingul creditelor suverane ale Chinei de la „AA-„la „A+” și a revizuit de la „negativă” la „stabilă” perspectiva ratingurilor pe termen lung ale creditelor suverane chineze. Ministerul chinez al Finanțelor a declarat că decizia companiei STANDARD & POOR’S este greșită, deoarece au fost ignorate caracteristicile structurii chineze de finanțare și capacitatea guvernului chinez de control al riscurilor financiare, transmite Radio China International.
Degradarea ratingului de credite suverane se bazează pe faptul că creșterea îndelungată și puternică a creditelor din China a mărit riscul financiar. STANDARD & POOR’S a prevăzut că creșterea creditelor din următorii trei ani va rămâne mare, fapt ce va duce la creșterea treptată a riscurilor financiare.
Referitor la asemenea concluzii, un responsabil al Ministerului chinez al Finanțelor a relevat că structura de finanțare din diverse entități economice diferă una de alta, astfel încât creditele monetare să se situeze pe diferite niveluri. De aceea, trebuie analizate riscurile după situațiile concrete ale fiecărei țări. În China se înregistrează o mare rată a depunerilor locuitorilor. Numeroase depozite s-au transformat, prin bănci și alte instituții financiare, în datorii ale firmelor. Creditele bancare ocupă un loc conducător în finanțare. Ca atare, dacă aceste instituții financiare vor acorda cu prudență credite și guvernul chinez va întări supravegherea asupra riscurilor financiare, se va menține stabilitatea sistemului financiar chinez.
Responsabilul Ministerului Finanțelor a mai remarcat că în august, masa monetară M2 din China a crescut cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind mult mai mic decât ritmul mediu de creștere la nivel global din 2008 de la izbucnirea crizei economice. În același timp, autoritățile chineze au standardizat gestionarea capitalurilor și au redus spațiul de existență a băncilor fantomă, asigurând stabilitatea sistemului financiar.
În plus, cursul de schimb al monedei renminbi a devenit și mai flexibil, fluctuația cursului valutar al monedei renminbi față de dolarul american manifestând o tendință de creștere. Totodată, rezervele valutare ale Chinei au crescut în șapte luni consecutiv, aducând încrederea și optimismul comunității internaționale față de economia chineză. În viitor, odată cu impulsionarea reformelor structurale a aprovizionării, implementarea strategiei de inovație, optimizarea structurii economice și dezvoltarea vertiginoasă a noilor industrii, economia chineză va păstra un ritm mare de creștere, a concluzionat responsabilul chinez.