spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieChina cheltuiește enorm pentru susținerea bursei; teamă în piețele internaționale

China cheltuiește enorm pentru susținerea bursei; teamă în piețele internaționale

-

- Reclama -

Guvernul de la Beijing chinez a cheltuit 236 de miliarde de dolari, în ultimele trei luni, pentru susţinerea cotaţiilor bursiere. În paralel cu acest anunț au apărut noi date oficiale despre economia Chinei, care demonstrează iarăși o scădere, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

În încercarea de a opri căderea bursei, executivul chinez a cheltuit, numai în august, mai mult de 94 de miliarde de dolari, iar suma totală este echivalentă cu 9,2% din valoarea de piaţă a acţiunilor tranzacţionare. Totuși, analiștii consideră că temerile legate de ceea ce se va întâmpla după ce guvernul va începe să renunţe la activele acumulate pentru susţinerea bursei sunt exagerate, ei referindu-se la experienţele anterioare, de la bursele din Hong Kong şi Statele Unite.

- Advertisement -

Deocamdată, principalul indicator, Shanghai Composite Index, a scăzut cu 41% de la un nivel record atins în luna iunie, iar capitalizarea pieţei bursiere chineze s-a diminuat cu 5.000 de miliarde de dolari ca efect al retragerii investitorilor îngrijoraţi de încetinirea creşterii economice.

Pentru a opri declinul, autorităţile de la Beijing au alocat agenţiei de stat care acordă credite pentru investiţii în piaţa de capital 400 de miliarde de dolari pentru achiziţia de acţiuni. De asemenea, guvernul a interzis acţionarilor mari să vândă acţiuni şi a ordonat companiilor de stat să cumpere titluri.

- Advertisement -

Volatilitatea pieţei de capital chineze şi decizia neaşteptată a autorităţilor de a devaloriza yuanul au agitat bursele la nivel global. Shanghai Composite Index a înregistrat luni cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni, pe fondul speculaţiilor că guvernul chinez a oprit intervenţiile pe burse.

Date economice îngrijorătoare

Tocmai au fost date publicității datele despre volumul schimburilor comerciale chineze pe luna august, iar ele sunt din nou slabe, în special în ceea ce priveşte importurile. Acestea au scăzut cu 13,8% faţă de anul anterior, cu mult sub contracția de 8,1% din iulie și așteptările privind o scădere de 8,2%.

Importurile din Australia au scăzut cu 29,6%, faţă de un declin de 21,7% la cele din Uniunea Europeană, în timp ce importurile din SUA s-au redus cu 5,9%.

De de cealaltă parte, exporturile au scăzut cu 5,5%, o îmbunatatire totuşi faţă de declin cu 8,3% din luna iulie și așteptările pentru o contracție de 6,0%.

Cifrele dau fiori reci investitorilor și jucătorilor pe burse. Astfel, bursa japoneză a închis şedinţa de marţi în scădere cu 2,43%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 17.427,08 puncte, în scădere cu 433,39 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,5%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 1.878,68 puncte, în scădere cu 4,54 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img