spot_img
7 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăhighlightCHARLIE HEBDO, 5 MILIOANE DE EXEMPLARE

CHARLIE HEBDO, 5 MILIOANE DE EXEMPLARE

-

Revista Charlie Hebdo a avut miercuri un tiraj de 5 milioane de exemplare, a anunțat Poșta lyoneză de presă. Cozi s-au format de la primele ore ale dimineții la chioșcuri. Piaţa externǎ a revistei cuprindea pînǎ acum zece ţǎri, printre care Elveţia, Belgia, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite. Acum publicaţia şi-a dublat aria de extindere fiind cerutǎ de ţǎri precum Germania, Grecia, Ungaria, Austria, Suedia, Liban, Chile, Australia, India, Singapore.

Inainte de atac în jur de 4000 de exemplare plecau în strǎinǎtare, acum vor pleca 300 000 de exemplare. O versiune numericǎ va apare în limba arabǎ.
0000ch
Pe copertă avem o caricatură desenată de unul dintre veteranii publicației, Renald Luzier, cunoscut drept Luz, un desen cu profetul Mohamed, cu o lacrimă pe obraz, și care ține în mână o pancartă pe care scrie ”Je suis Charlie / Eu sunt Charlie”, propoziția care a devenit simbol, hashtag în comunicarea online și semn de recunoaștere mondială a solidarității cu victimele antentatului de pe 7 ianuarie, transmite Radio France Internationale.
În mod normal Charlie Hebdo publica 60 de mii de exemplare, acum, cu ajutorul Liberation, a tipărit 5 milioane. Ediția este tradusă în nu mai puțin de 16 limbi.

- Advertisement -

Charlie Hebdo în Turcia

Un pariu riscant a făcut unul dintre cele mai vechi și cunoscute ziare din Turcia, Cumhuriyet (Republica), cu apariție din 1924, mai spune RFI. Cotidianul publică astăzi extrase din ediția simbol Charlie Hebdo. Un pariu curajos pentru o publicație turcă în Turcia lui Erdogan, scrie Liberation. Nici nu mai contează ce anume tipărește ziarul fondat de Mustafa Kemal – important este că editorii săi au ales să sfideze regulile și publică în facsimil o parte din ediția de azi Charlie Hebdo. Nici nu mai contează dacă s-a făcut o selecție cu cele ma puțin virulente caricaturi – contează că jurnaliștii turci fac acest gest de deschidere absolut remarcabil.

- Advertisement -

Ideea a venit chiar în ziua atentatului, pe 7 ianuarie, și am vrut să le arătăm cititorilor noștri că suntem solidari cu colegii de la Charlie Hebdo, povestește Ayse Yldirim Baslangic, redactorul șef al cotidianului turc pentru Liberation. Numărul de azi se tipărește în tiraj dublu, peste 100 mii de exemplare.

Ziarul fondat de Kemal Mustafa în 1924, este un apărător fervent al laicității statului turc, un cotidian de opoziție, de centru-stânga. La numărul de azi au lucrat peste 10 traducători, majoritatea interpreți profesioniști dar în același timp și jurnaliști, actori de teatru și profesori universitari care au lucrat voluntar toată noaptea de luni spre marți pentru a reda cât mai bine în limba turcă jocurile de cuvinte și glumele din caricaturile Charlie Hebdo.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img