spot_img
21.7 C
București
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăDezvaluiriCernobâlul arde de 9 zile: IMINENȚA UNUI DEZASTRU. Meteorologii români au anunțat...

Cernobâlul arde de 9 zile: IMINENȚA UNUI DEZASTRU. Meteorologii români au anunțat Cod Galben de vânt puternic

-

Un operator de turism din Ucraina afirmă că incendiul de pădure care arde de mai multe zile, a înaintat până la o distanţă de cinci kilometri de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, transmite BBC. Totodată meteorologii români au emis avertizări Cod galben de vânt puternic în aproape toată ţara, începând de marţi dimineaţă. Cernobîl este la 600 de kilometri de București.

- Reclama -

Aceeaşi sursă precizează că Pădurea Roşie din partea de vest a centralei a ars şi avertizează cu privire la iminenţa unui dezastru, dacă focul se va extinde la Prîpeat – oraşul fantomă care, în trecut, deservea centrala nucleară şi pe care turiştii îl pot vizita, sub controale stricte.

Incendiul care face ravagii în zona de excluziune din jurul centralei nucleare avariate de la Cernobîl continuă să se extindă, suprafaţa lui multiplicându-se de mai multe ori din cauza rafalelor de vânt.

Incendiul s-a declanşat acum 9 zile, în 4 aprilie, în zona de excluziune ce înconjoară pe o rază de 30 de kilometri centrala avariată din Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.

Duminica trecută, şeful interimar al Inspectoratului ecologic guvernamental, Iehor Firsov, a anunţat cu toate acestea pe Facebook că nivelurile de radiaţii în epicentrul incendiului depăşesc cu mult normele. Mai multe agenţii de stat ucrainene au dezminţit ulterior aceste informaţii şi Firsov însuşi a revenit asupra afirmaţiilor sale, luni.

Potrivit UNIAN, nivelul de radiație depășește de 16 ori norma, iar incendiul a cuprins deja peste 100 ha de păduri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img