Home Analize Cercetătorii chinezi au dezvoltat „cărămizi lunare” destinate construirii viitoarei baze lunare

Cercetătorii chinezi au dezvoltat „cărămizi lunare” destinate construirii viitoarei baze lunare

0

Cercetătorii chinezi a dezvoltat cărămizi dintr-un material care are o compoziție similară cu cea a solului lunar, cu speranța că acestea vor putea fi utilizate pentru construirea viitoarei baze lunare.

Potrivit unui videoclip pus la dispoziția Agenției de Presă Xinhua de către Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong (HUST), o echipă de cercetători, condusă de Prof. Dr. Ding Lieyun, a utilizat un simulant de sol lunar pentru a produce „cărămizi lunare,” a căror rezistență este de peste trei ori mai mare decât cea a cărămizilor roșii standard sau a cărămizilor din beton.

Echipa a dezvoltat, de asemenea, o altă opțiune de construcție utilizând tehnologia de fabricație aditivă. Cercetătorii au inventat un robot de imprimare 3D destinat construirii de locuințe din sol lunar.

Potrivit lui Zhou Cheng, cercetător în cadrul HUST, echipa a utilizat cinci compoziții diferite de sol lunar simulat, precum și trei procese distincte de sintetizare, deoarece acestea pot oferi cercetătorilor date științifice mai precise pentru selectarea materialelor și pentru optimizarea procesului de construcție a viitoarei baze lunare.

Compoziția solului lunar variază în funcție de diferitele locații de pe Lună, a afirmat Zhou, precizând faptul că există o compoziție care simulează solul lunar de la locul de aselenizare al misiunii Chang’e-5, acesta fiind format, în mare parte, din bazalt. Alte compoziții existente simulează solul lunar prezent în alte locații, format preponderent din anotrozit.

Cărămizile trebuie să fie supuse unor teste de performanță pentru a determina dacă performanțele mecanice ale acestora vor suferi degradări în mediul lunar și dacă vor putea rezista frecvenței înalte a seismelor lunare, a explicat Zhou.

Luna este înconjurată de vid, iar mediul lunar este expus unui nivel semnificativ de radiații cosmice. Mai mult decât atât, temperaturile de pe Lună pot depăși 180 de grade Celsius în timpul zilei lunare, și pot coborî până la minus 190 de grade Celsius în timpul nopții. Echipa trebuie să evalueze eficiența izolației termice a cărămizilor, precum și capacitatea acestora de a rezista radiațiilor cosmice, a declarat Zhou.

Conform relatărilor China Central Television (CCTV), cărămizile lunare vor fi trimise pe stația spațială a Chinei la bordul navei spațiale de marfă Tianzhou-8, pentru a evalua atât performanțele termice și mecanice ale acestora, cât și capacitatea lor de a rezista radiațiilor cosmice. Se preconizează că prima cărămidă lunară va fi adusă înapoi pe Terra până la finele anului 2025.

China a prezentat marți un program național de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru domeniul științei spațiale, conturând o foaie de parcurs pentru dezvoltarea acestei discipline în China până în anul 2050. Stația internațională de cercetare lunară, o inițiativă a Chinei, va fi construită în cadrul celei de-a doua etape a programului, în perioada 2028-2035.

Ad

Exit mobile version