Alimente expirate sau fără documente de proveninţă, frigidere insalubre, mâncare recongelată sau ouă păstrate la temperatura camerei au fost descoperite în restaurante din București, unele dintre ele în topul vânzărilor, transmite Digi 24.
În urma controalelor, unităţile au fost amendate cu 147.000 de lei, iar trei restaurante au fost obligate de ANPC să-şi oprească temporar activitatea până la remedierea deficienţelor.
Totodată, au fost scoase de la comercializare 185 de kilograme de carne şi 60 de bucăţi de lipii.
Lista restaurantele unde s-au găsit nereguli:
Cofetărie Franţuzească
Restaurant Beirut
Restaurant Zaitone
Restaurant Divan
Restaurant Picolo Mondo
Restaurant Vaca MUUU
Restaurant Yoshi
Restaurant Arăbesc Sis Kebab,
mezze.ro- mâncare libaneză cu livrare la domiciliu
Restaurant Dines
Four Season
La Oriental
Tarboush restaurant
Sultan
Restaurant Marele Zid
Restaurant Templul Soarelui
Memos
Karamna
El Bacha
L’Incontro
Adress Fodd- restaurant cu specific turcesc
Tripoli- restaurant cu specific libanez
Restaurant No Name
Restaurant Coin Vert
Zen Sushi
Restaurant CHONG Quing
Restaurant Indian
Bozan Usta – Fast Food cu specific turcesc
Dristor Doner Fast Food
Restaurant Chineese Garden
Principalele abateri constatate:
– utilizarea de materiii prime si semipreparate cu data limita depasita;
– aprovizionarea de materii prime fara documente de provenienta;
– utilizarea de semipreparate supuse operatiunii de congelare, fara a avea autorizatie in acest sens si fara a avea posibilitatea de a stabili data durabilitatii minimale;
– spatii frigorifice care aveau un grad avansat de uzura, neigienizate, cu lipsa termometrelor si fara a fi completate graficele de temperatura;
– semipreparate si semifabricate in unitatea proprie, portionate, congelate in unitate fara a avaea autorizatie si care prezentau evidente modificari organoleptice (arsuri de congelare) si care nu aveau elementele de identificare sau documentele de provenienta;
– lipsa unui grafic pentru uleiul folosit, colectarea reziduurilor solide se facea in recipient neacoperiti;
– lipsa informarii cu privire la ingredientele alergene si lipsa indicarii gramajului la unele produse;
– depozitarea in aceeasi camera frigorifica de produse diverse, preambalate sau in caserole cu capac (preparate din carne, branzeturi );
– materii prime aprovizionate in stare refrigerate si semipreparate congelate in cadrul unitatii, fara ca unitatea sa fie autorizata in acest sens;
– nerespectarea vecinatatii in camera frigorifica;
– depozitarea oualor la temperatura mediului ambiant;
– graficul de temeperatura nu era completatat la zi;
– lipsa traducerilor in limba romana a meniului si a afisului privind meniul zilnic.