Numărătoarea voturilor nu s-a încheiat încă în șase state-cheie pentru determinarea următorului mandat de patru ani la Casa Albă. La acest scrutin, mai mult decât alte dăți, numărătoarea voturilor se prelungește, într-o cursă care este și așa foarte strânsă între Trump și Biden, transmite Radio Europa Liberă.
Deși urnele s-au închis, iar în multe state americane este deja clar în ce tabără vor vota electorii desemnați să reprezinte votul popular, mai este încă mult până la stabilirea unui câștigător. Pentru că în unele state încă se numără voturile, iar altele nici măcar nu s-au apucat de numărat voturile exprimate anticipat, prin corespondență sau în persoană.
Șase sunt însă statele pe care toată lumea stă acum cu ochii, pentru că rezultatele de aici vor stabili cine ocupă Biroul Oval de la Casa Albă în următorii patru ani. Joe Biden are nevoie să câștige trei dintre ele și să nu piardă în cele în care încă se mai numără voturi, în timp ce Donald Trump ar avea nevoie să câștige patru din aceste state, pentru a-și asigura pragul victorios de 270 de voturi ale electorilor.
Sistemul electoral american presupune că fiecare stat are un colegiu electoral, format din tot atâția membri câți reprezentanți ai statului respectiv se află și în Congres. Electorii sunt obligați să voteze cu cel care a obținut cele mai multe voturi la urne în statul respectiv. Practic, nu numărul absolut de voturi la urne contează, ci câștigarea statelor, ceea ce poate duce la electori mai mulți sau mai puțini pentru un candidat. De aceea, există riscul ca un candidat care a pierdut la votul popular să iasă câștigător la numărul de electori, așa cum s-a întâmplat în 2016 chiar cu Donald Trump.
- Arizona (11 electori): Joe Biden 51%, Donald Trump 47,6%. Au mai rămas de numărat 15% din voturi. Este un stat considerat republican, însă în ultimii ani electoratul și-a modificat preferințele, iar lupta bipartizană a devenit aici foarte strânsă. În 2016, Trump a luat Arizona cu doar 4% peste Hillary Clinton.
- Georgia (16 electori): Donald Trump 50,5%, Joe Biden 48,3%. Au mai rămas de numărat sub 6% din voturi. Georgia este un stat tradițional republican, însă a devenit în ultimii ani disputat de democrați, care se bazează mai ales pe voturile din Atlanta. În 2016, Trump a câștigat statul cu doar 5% în fața lui Clinton.
- Nevada (6 electori): Joe Biden 49,3%, Donald Trump 48,7%. Mai sunt de numărat aproape 13% din voturi. Este un stat-balama tradițional, adică se schimbă între democrați și republicani. A fost câștigat însă aproape mereu în istoria alegerilor americane de candidatul care a ajuns în final și la Casa Albă. Una dintre cele două excepții istorice – 2016, când Hillary Clinton a câștigat Nevada cu un avans minuscul de 2% în fața lui Donald Trump.
- Michigan (16 electori): Joe Biden 49,5%, Donald Trump 48,9%. Mai sunt de numărat aproape 6% din voturi. Statul face parte din așa-numitul „zid albastru” al democraților. Michigan a votat cu democrații din 1992 încoace, cu o singură excepție: Donald Trump l-a câștigat la mustață, în 2016, cu circa 0,2% avantaj la voturi.
- Pennsylvania (20 de electori): Donald Trump 54,3%, Joe Biden 44,5%. Mai sunt de numărat peste 20% din voturi. Și acest stat este tradițional democrat, însă la fel ca Michigan a fost „furat” de Trump în 2016, tot la o diferență minusculă față de Hillary Clinton – în jur de 0,7%.
- Wisconsin (10 electori): Joe Biden 49,6%, Donald Trump 48,9%. Mai sunt de numărat aproape 2% din voturi. Tot un stat cu tradiție democrată, care a fost însă dată peste cap de Donald Trump și votanții săi, în 2016, la o diferență de doar 0,8% față de contracandidata Hillary Clinton.