Home Analize Cel mai mare consulat ungar din lume este la Miercurea Ciuc

Cel mai mare consulat ungar din lume este la Miercurea Ciuc

0

István Dolhai, noul Consul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, doreşte să acorde atenţie în mod egal atât maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, cât şi celor din Moldova, a declarat diplomatul, marţi, în cadrul conferinţei de presă de prezentare, la Miercurea Ciuc.

Diplomatul, care a fost numit cu data de 1 august la conducerea Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, ce acoperă trei judeţe din Ţinutul Secuiesc ( Harghita, Covasna şi Mureş) şi patru judeţe din Moldova (Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani), şi-a prezentat planurile însoţit de Mihály András Beke, adjunctul şefului misiunii, şi Tamás Fodor, consul. István Dolhai a fost transferat la Miercurea Ciuc de la Consulatul General din Cluj-Napoca, unde a activat în funcţia de consul.

„Ar fi fost greu de găsit o sarcină mai dificilă” – a afirmat despre noua sa funcţie diplomatul, adăugând că Consulatul General de la Miercurea Ciuc, care funcţionează cu 70 de angajaţi, este cel mai mare Consulat General al Ungariei din lume şi operează într-o regiune cu populaţie preponderent maghiară, fapt reflectat de numărul mare de cazuri gestionate şi frecvenţa delegaţiilor. A subliniat că a găsit o echipă bună la Miercurea Ciuc, cu care poate colabora.

István Dolhai şi-a exprimat sprijinul pentru toate oraşele din această regiune cu populaţie majoritar maghiară, pentru conducerea acestora şi pentru comunitatea de ceangăi maghiari din Moldova, subliniind că este convins că şi aceştia din urmă merită o atenţie la fel de sporită. „Aceasta este datoria noastră, de aceea suntem aici. Pe lângă gestionarea problemelor cetăţeneşti şi reprezentarea statului ungar, principala noastră sarcină este sprijinirea şi ajutorarea comunităţilor maghiare, o sarcină pe care o vom îndeplini şi în viitor aşa cum am făcut-o şi până acum” – a subliniat noul Consul General.

Acesta a remarcat că, după 14 ani, este primul Consul General al Ungariei la Miercurea Ciuc care nu are legături cu Transilvania, ceea ce consideră că are „atât avantaje, cât şi dezavantaje”. Printre avantaje a menţionat faptul că poate deschide „o foaie curată” în relaţia cu toată lumea.

Diplomatul a subliniat importanţa întâlnirilor cu liderii comunităţilor locale pentru a identifica problemele şi nevoile existente, pe care să le poată transmite mai departe spre Budapesta.

Acesta a menţionat că, pe lângă îndeplinirea sarcinilor legate de cetăţenie, doreşte să sprijine comunitatea locală şi instituţiile culturale cu experienţa sa dobândită în domeniul cultural, organizând şi alte evenimente. De asemenea, a evidenţiat importanţa menţinerii legăturii cu tinerii, pentru care se caută încă cadrul potrivit.

Referindu-se la problemele legate de cetăţenie, diplomatul a precizat că, deşi numărul cazurilor de naturalizare simplificată este în scădere, numărul cererilor de înregistrare a stării civile este în creştere, ceea ce implică multă muncă.

István Dolhai s-a născut în data de 1 februarie 1976, în localitatea Kisvárda, a urmat studiile liceale la Nyíregyháza, obţinând ulterior o diplomă în istorie şi informatică la Universitatea din Nyíregyháza. Acesta a declarat că a perceput regiunea din estul Ungariei, unde a copilărit, ca fiind similară din punct de vedere social şi cultural cu cea în care a venit Consul General în Ţinutul Secuiesc.

Ulterior, pe lângă activitatea profesională, a obţinut calificări de manager în domeniul HoReCa, manager cultural şi consultant în resurse umane. Din anul 1999 a lucrat la Budapesta în cadrul administraţiei locale a Sectorului II, în domeniul cultural, iar din anul 2010 a fost manager de criză, contribuind la salvarea de la faliment a Palatului „Duna”. În anul 2012 a devenit directorul unei companii nonprofit care administra instituţiile culturale din Sectorul II.

Ad

Exit mobile version