spot_img
6.6 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăEconomieComertCehul care deține Europa FM și o parte din Ringier, considerat interfața...

Cehul care deține Europa FM și o parte din Ringier, considerat interfața lui George Soros, a devenit cel mai mare acționar al lanțului german de retail Metro

-

Grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat anterior Compari.ro și posturi de radio în România, devine cel mai mare acționar al lanțului german de retail Metro, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Kretinsky este printre altele patronul Europa FM și co acționar la Ringier care deține în România cotidianul Libertatea, ambele apropiate de mișcarea #rezist. El a fost acuzat că ar fi fost folosit ca o interfață de miliardarul George Soros pentru a cumpăra presă în Polonia.

- Advertisement -

În 2018, trustul francez Lagardere a vândut postul polonez Radio Zet trustului ceh Czech Media Invest, deținut de miliardarul Daniel Kretinsky. Acesta a cumpărat 60% din acțiunile postului de radio, restul fiind luate de compania poloneză Agora SA. După el a cedat cea mai mare parte din afacerea din Polonia lui Soros.

Kretinsky a cumpărat, odată cu afacerile Lagardere din Polonia, și pe cele din România, adica trei posturi de radio. Kretinsky se concentrează, prin compania EPH, în special pe domeniul energiei și are afaceri (centrale termoelectrice, mine de cărbune)  în Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Italia. Kretinsky a ajuns la un acord cu grupul german Metro, unde a cumpărat circa un sfert din acțiuni, cu opțiunea de a deveni chiar principal acționar. Kretinsky este și coproprietar al grupului Ringier.

- Advertisement -

Câtă vreme acest miliardar a acționat, în Polonia, ca un paravan pentru afacerile în presă ale altui miliardar, George Soros, presa vestică a fost mai mult decât îngăduitoare cu el. În momentul în care Kretinsky a rânvit la Le Monde (”unul dintre pilonii sistemului francez”, după cum scrie Fiancial Times), aceeași presă vestica îl bănuiește brusc că ar fi ”agent” al Rusiei lui Putin. Când a ravnit și la un brand german precum Metro, The Economist se întreba: ”Ce vrea să facă francofilul Kretinsky cu un retailer german aflat într-o situație dificilă precum Metro?”. Un răspuns la această întrebare vine din SUA, de la agenția de presa Bloomberg: ”un miliardar ceh își cumpără o intrare în elita Parisului” și, pe aceeași linie, se poate spune că un miliardar ceh cumpără ieftin o companie germană, mizând pe faptul că o va vinde ulterior în profit., scria presa străină despre Kretinsky.

Kretinsky a fost multă vreme asociat cu un alt miliardar ceh, Petr Kellner, care a cumpărat recent Pro Tv, despre care presa bulgară suspectează că ar avea o relație suspect de apropiată cu regimul Putin. Kellner, cu o avere de peste 13 miliarde de dolari, este unul dintre marii jucători pe piața asigurărilor din Europa Centrală și de Est, inclusiv în Rusia, unde s-a luptat cu oligarhul Oleg Deripska. În plus, Kellner a investit mult în telecomunicații în Bulgaria, Ungaria și Serbia. În România, Kellner a cumpărat Crystal Tower din București.

Daniel Kretinsky (44 de ani) este fiul unei foste judecătoare de la Curtea Constituțională a Cehiei, iar fosta sa soție a lucrat într-o funcție importantă la Banca Națională a Cehiei. Acum, Kretinsky are o relație cu fiica lui Petr Kellner. Acesta din urma a donat recent circa un milion de euro pentru o fundație eurosceptică condusă de fostul președinte Vaclav Klaus. Și mai intersant este că miliardarul Petr Kellner s-a îmbogățit în perioada privatizării intreprinderilor de stat din Cehia prin cupoane și a fost implicat în mai multe scandaluri la începutul anilor 1990.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img