spot_img
12.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăhighlightCEDO obliga Romania sa recunoasca Parteneriatul civil pentru cuplurile formate din persoane...

CEDO obliga Romania sa recunoasca Parteneriatul civil pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex

-

- Reclama -

Cuplurile formate din persoane de acelaşi sex trebuie sa aiba dreptul de a încheia o uniune civilă, a decis Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ce implicaţii are această decizie pentru România?

- Reclama -

RELATARE RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

- Advertisement -

Judecătorii europeni au fost sesizaţi de trei cupluri gay din Italia care nu au obţinut nici permisiunea instantelor din Peninsula de a se căsători dar nici măcar dreptul de a încheia o uniune civilă, indiferent de forma acesteia.

CEDO le-a dat câştig de cauză pe motiv că legislaţia italiană actuală nu le permite să răspundă la „nevoile esentiale legate de un cuplu angajat intr-o relatie stabila”, o situatie care contravine dreptului acestora la o viata privata si de familie.

- Advertisement -

Ce implicatii are această decizie pentru Romania?

Dana Gârbovan de la Curtea de Apel Cluj, membră în conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (audio), explică: „de exemplu dacă între o hotărâre a CEDO şi o lege internă există contradictii, instanţele sunt obligate să aplice direct jurisprudenţa CEDO…

Cred că suntem şi noi într-o situaţie similară, în care e un vid legislativ pe această problemă. Şi în mod evident odată cu decizia CEDO va trebui să se discute la modul serios şi această temă.E irelevant statul împotriva căruia s-a dat hotărârea. Chestiunea de principiu este obligatorie pentru România, pentru instanţele româneşti în primul rând. Nu există o obligaţie expresă a statelor de a implementa o decizie CEDO, aşa cum este cazul dreptului european, să implementeze o anumită directivă într-un anumit termen. Sunt cumva consecinţe ce derivă, explică la RFI judecătoarea Dana Garbovan de la Curtea de Apel Cluj, membră în conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Este o decizie istorică a Curții Europene a Drepturilor Omului care obligă statul să recunoască parteneriatul civil, spune la RFI Remus Cernea (audio), deputat independent şi iniţiatorul unui proiect de lege privind recunoaşterea parteneriatului civil.

„Italia a fost condamnată acum la CEDO tocmai pentru că nu a adoptat o legislaţie naţională de tipul recunoaşterii parteneriatului civil sau de tipul recunoaşterii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. În Parlamentul României se afla acum în dezbatere un proiect de lege pe care l-am iniţiat pentru recunoaşterea parteneriatului civil. Acest proiect se afla deja pe agenda plenului. A trecut de comisii la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.Mă aştept ca în septembrie- octombrie să ajungă in dezbaterea plenului. A primit proiectul până acum un aviz favorabil din partea comisiei pentru muncă şi protecţie socială, dar un raport negativ din partea Comisiei Juridice. Şi atunci sper ca în această toamnă Parlamentul să decidă în acord cu decizia CEDO, spune Cernea.

În ceea ce priveşte iniţiativa sa, Remus Cernea spune că ” este o lege foarte bună, făcută de către experţi, este o lege care ar fi deopotrivă utilă şi cuplurilor heterosexuale care aleg să nu se căsătorească, dar care convieţuiesc împreună în baza afecţiunii reciproce şi a respectului reciproc.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img