Home Dezvaluiri Ceainicele scumpe de la DNA Iași sau cum să freci menta pe...

Ceainicele scumpe de la DNA Iași sau cum să freci menta pe mii de euro lunar

0
Iașul are în 2018 cei mai proști indicatori din țară dintre cele 14 structuri teritoriale. Anticorupția a murit și a fost îngropată: s-au făcut doar 4 rechizitorii într-un an, la 8 procurori, adică mai puțin de un rechizitoriu de fiecare procuror, în 12 luni. Toată lumea a fost achitată, iar în 2018 au fost doar 9 persoane trimise în judecată, în timp ce în 2014 erau 76 de persoane. Cauzele instrumentate sunt la nivel de „paznic de noapte a luat șpagă pentru bilet de voie”. În Dosarul Skoda, cu 10 conducători din Primărie anchetați, printre care și primarul Mihai Chirica, le-au trebuit trei ani ca să-și dea seama că trebuie să-și decline competența. Majoritatea procurorilor sunt lipsiți de experiență, veniți de la Parchete de pe lângă Judecătorie din orașe mici. Șefa DNA Iași a intrat în magistratură abia în 2011. DNA nu mai există, scrie ReporterIs.

DIN RELATAREA REPORTERIS:

În sediul DNA Iași sunt circa 25 de angajați, salariile sunt printre cele mai mari din România, între 14.000 și 17.000 de lei pentru procurori, și totuși nu mai există dosare, corupția a dispărut complet din județul Iași

Cel mai răsunator caz, primar de la țară achitat
În același document, sunt prezentate și câteva cazuri instrumentate de procurorii DNA Iași. Un prim exemplu: rechizitoriul din 2014 prin care au fost trimiși în judecată șase inculpați pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate  la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

Pe scurt, primarul din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir, funcționari și constructori au fost acuzați de procurori că au recepționat lucrările la un drum, deși acestea nu fuseseră realizate integral, prejudiciul fiind estimat la 1 milion de lei. Tribunalul Vaslui i-a condamnat în 2017, însă, în 2018, magistrații de la Curtea de Apel Iași i-au achitat.

7 ani, un dosar pentru „trafic” cu nămol. Achitare!
Altă speță: rechizitoriu din 2013, doi inculpați trimiși în judecată, acuzați că au trecut fictiv lucrări de încărcare cu nămol, dar și măsluirea unor foi de parcurs pentru „transport nămol”. Și că prin aceste fapte s-ar fi prejudiciat bugetul UE.

Faptele s-ar fi petrecut în 2009, dosarul a fost înregistrat în 2011, rechizitoriul în 2013, prima sentință în 2016, la Tribunalul Iași: inculpații au fost achitați. Direcția Națională Anticorupție – serviciul teritorial Iași a declarat apel. Curtea de Apel l-a admis, dar, în mai 2018, a menținut soluțiile de achitare privind pe inculpați. 7 ani pentru nimic.

Marele dosar „Ceainicul de la UMF”: achitare
Încă un caz, cel al decanului de la Facultatea de Medicină, cunoscut drept dosarul „Ceainicul”. În 2015, procurorii DNA Iași au trimis-o în judecată pe Doina Azoicăi, acuzând-o de fals intelectual, abuz în serviciu și luare de mită.

În sinteză, Azoicăi ar fi primit „o tavă confecţionată din cupru, argintată, în greutate de 1.359,90 grame (valoare de piaţă minimă 800 lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare de piaţă minimă 100 lei)” pentru a înscrie un student străin în anul II.

La Tribunal, Azocăi a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Sentința definitivă, pronunțată anul trecut de Curtea de Apel, a însemnat achitarea Doinei Azoicăi.

Ad

Exit mobile version