spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeCe vrea să salveze Kissinger

Ce vrea să salveze Kissinger

-

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger încearcă să-și salveze creația – alianța SUA-China. Vorbind la un forum al Societății Asiatice din New York, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un potențial război între Washington și Beijing pentru Taiwan. El a sperat că o întâlnire între Xi Jinping și Joe Biden la summitul G20 din noiembrie va reduce tensiunile. Potrivit lui Kissinger, liderul chinez se îndreaptă în această direcție, fiind nemulțumit de progresul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina. Diplomatul veteran crede că Xi este îngrijorat de faptul că Occidentul va impune sancțiuni dure Chinei pentru sprijinirea Moscovei.

- Reclama -

Într-o conversație cu ziarul, directorul adjunct al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei Ruse de Științe, Alexander Lomanov, a remarcat: „Kissinger, desigur, merită respect, deoarece, deși a trăit până la această vârstă și păstrând mintea limpede, el luptă cât mai mult pentru reluarea dialogului dintre SUA și China.Asta este munca vieții lui, el a fost acolo la începuturi.El este alarmat în mare parte de sistemele de arme robotizate care pot dăuna accidental ambelor țări.Aici logica lui este convingătoare. Cu toate acestea, când <…> el spune că Xi, în esență, i-a dat mână liberă lui Putin, aceasta sună mai degrabă ca o fantezie. Nu știm conținutul acelei conversații. Cu toate acestea, știind aderarea Moscovei la principiul suveranității statului, este greu de imaginat că Rusia ar face sau nu ceva în funcție de voința Chinei”.

Însăși sugestia că Putin și Xi au discutat ceva în februarie și că acum Xi se gândește să ia partea SUA este absurdă, crede expertul. „Este o exagerare cu publicul american în minte. Kissinger trebuie să convingă elita politică și societatea că există posibilități de dialog cu China, că China va fi bucuroasă să facă acest lucru și chiar va respinge parteneriatul cu Rusia în favoarea unui parteneriat cu SUA. Cu toate acestea, acesta este un plan iluzoriu, este puțin probabil ca Washingtonul să fie ghidat de el”, a concluzionat Lomanov.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img