Home Armata Ce se întâmplă în Lugansk?

Ce se întâmplă în Lugansk?

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Roman Goncharenko

Bărbați înarmați fără însemne militare în Lugansk: În bastionul separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei lupta pentru putere pare că se ascute. Scenele din centrul orașului amintesc de anexarea Crimeei.

O coloană de zeci de camioane militare intră în oraș la căderea întunericului. Nu se pot distinge decât contururile și farurile vehiculelor. O înregistrare video de amator prezintă, după toate aparențele, pătrunderea unor forțe necunoscute în bastionul separatist din estul Ucrainei, Lugansk, calificat de curând împreună cu Donețk de către Kiev drept regiune ocupată de Rusia. Această scenă reînvie în memorie multor ucraineni primele zilele ale anexiunii peninsulei Crimeea de către Rusia în februarie 2014. Această impresie a fost întărită marți, când bărbați înarmați și mascați, purtând uniforme fără însemne militare, au blocat străzile din jurul „Ministerului de Interne” din centrul orașului Lugansk.

Informații credibile despre situația reală de la fața locului ne parvin greu. Există însă zvonuri privind o „tentativă de puci”. Misiunea de observatori a OSCE a confirmat via Twitter prezența „vehiculelor militare și a persoanelor înarmate” în centrul orașului Lugansk.

Conflictul cu „ministrul de Interne”

Deocamdată există multe indicii cu privire la lupta pentru putere dintre liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotnițki, și „ministrul său de Interne” Igor Kornet, demis cu câteva zile în urmă. Marți, Plotnițki însuși a declarat că situația se va „clarifica în curând”. Motivele exacte ale conflictului sunt neclare. Se bănuiește că ar fi existat investigații cu privire la unele activități ilegale ale lui Kornet. Acesta este acuzat, între altele, că și-ar fi însușit pe căi ilegale o casă particulară. Igor Plotnițki, în vârstă de 53 de ani, conduce „Republica Populară Lugansk” din august 2014. În vara anului trecut a supraviețuit unui atac.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat miercuri că asistăm la un „showdown” nu doar între „bandiți”, ci și între serviciile secrete rusești. Deputatul ucrainean Dmitri Timciuk a afirmat într-o postare pe Facebook că bărbații înarmați fără însemne militare ar aparține unei firme private rusești de servicii militare. Aceasta ar avea sarcina de a pune capăt conflictului dintre Plotnițki și Kornet. În plus, Dmitri Timciuk a mai spus că în Lugansk au pătruns câteva camioane cu militari ai armatei ruse. Atari informații nu sunt însă sigure. Unele medii rusești au relatat miercuri despre luarea cu asalt a procuraturii din Lugansk și mai multe arestări.

Centrul din Lugansk (picture-alliance/dpa)Centrul din Lugansk

Rusia neagă implicarea propriilor forțe militare în acest conflict din estul Ucrainei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, nu a vrut să facă declarații cu privire la incidentele din Lugansk. A spus doar că se urmăresc cu atenție evoluțiile.

Pare improbabil ca Plotnițki să fie într-adevăr înlăturat de la putere printr-un puci. Abia cu circa o săptămână în urmă, președintele Putin a semnalizat că îl susține pe Plotnițki, purtând cu el și cu omologul său din Donețk, Alexandr Zacharcenko, pentru prima dată o convorbire telefonică directă. Cei trei au discutat despre o nouă tentativă de schimb de prizonieri cu Kievul. Schimbul de prizonieri e parte a armistițiului de la Minsk, din care multe aspecte n-au fost până acum respectate. Dacă la Lugansk va avea cu adevărat loc un schimb de putere, procesul de pace va fi iar frânat, dacă nu pus chiar sub semnul întrebării.

Forțele ucrainene susțin că sunt pregătite în cazul unei posibile escaladări a conflictului parțial înghețat. „Ne așteptăm la o nouă escaladare”, susține una din sursele Deutsche Welle din partea controlată de Kiev a regiunii Lugansk.

O posibilă fuziune între Donețk și Lugansk? 

La Kiev există speculații cu privire la motivele recentelor evoluții. Astfel ar putea fi vorba de tentativa unei fuziuni între „republicile” Donețk și Lugansk. Liderul de la Donețk, Alexandr Zacharcenko, a propus deja în vară formarea unui nou stat intitulat „Mica Rusie”. Luganskul a reacționat atunci fără entuziasm față de această idee

 

Ad

Exit mobile version