Home Externe Ce se ascunde în spatele jucăriei Fidget spinner?

Ce se ascunde în spatele jucăriei Fidget spinner?

0

L-aţi văzut cu siguranţă între degetele multor copii şi adolescenţi, chiar şi adulţi, dar probabil nu aţi ştiut până acum nici cum se cheamă, nici la ce serveşte dispozitivul respectiv. “Fidget spinner” poate fi considerat pe bună dreptate gadgetul verii.E vorba de un dispozitiv de mici dimensiuni, cât să încapă într-o palmă, bazat pe un sistem de bile minuscule şi care este rotit obsesiv de cei care-l prind între degete.“Fidget spinner” este noua jucărie dorită insistent de mulţi copii şi adolescenţi, deşi există şi adulţi care se dau în vânt după dispozitivul rotativ, transmite RFI.

La o căutare pe Google la începutul anului, acest gadget nici nu apărea în rezultatul căutărilor. Şi totuşi, în doar câteva luni, a devenit hit-ul anului în aproape toată lumea.

Odată cu succesul comercial înregistrat de “Fidget spinner” au apărut şi controversele. În Statele Unite, de exemplu, există şcoli care au interzis acest dispozitiv în clase, potrivit site-ului LiveScience. S-a întâmplat în Massachusetts, New York, Florida, Chicago şi Illinois. Nu de alta, dar elevii tind să devină mai atenţi la învârtitul obsedant al jucăriei între degete, decât la lecţiile propriu-zise.

Unii experţi dezaprobă însă interdicţia. O terapeută din Cleveland care lucrează cu copiii e de părere că aceste gadgeturi mici ar trebui privite ca nişte unelte, nu ca nişte jucării şi că ar trebui să facă parte dintr-o strategie mai largă de gestionare a comportamentelor copiilor foarte agitaţi şi cu probleme de concentrare.

Să mai spunem că produsul a devenit atât de popular, încât are propriile forumuri pe Internet, create de fanii săi.

Trebuie precizat însă că “Fidget spinner” este vândut în unele ţări, între care şi Statele Unite sub forma unui produs dedicat copiilor cu nevoi speciale, mai exact celor care suferă de anxietate, copiilor cu autism şi celor cu deficit de atenţie. Promotorii acestui dispozitiv susţin că jucăria îi ajută pe copiii respectivi să se concentreze mai bine.

Unii oameni de ştiinţă nu sunt însă de acord cu această prezentare menită să facă produsul mai vandabil şi spun că toate acestea sunt exagerări. Un “Fidget spinner” mai degrabă-i distrage atenţia unui pacient cu ADHD, decât să-l ajute la ceva, declară Mark Rapport, psiholog la University of Central Florida.

Un alt aspect controversat privind deja celebrul “Fidget spinner” e legat de compoziţia sa. Un studiu neoficial realizat în Statele Unite de Tamara Rubin, o militantă neafiliată nici unei universităţi şi nici unui institut de cercetare ar fi demonstrat că din 11 asemenea gadgeturi testate, în două dintre ele s-au descoperit niveluri neobişnuit de mari de plumb.

Una peste alta, în ciuda polemicilor legate de “spinner”, produsul se vinde ca pâinea caldă. În România, de exemplu, este comercializat nu doar în magazinele de accesorii pentru telefoane mobile şi tablete, ci şi în parcuri, printre popcorn, porumb fiert şi vată pe băţ.

Ad

Exit mobile version