Ce răspuns pregătește Moscova la sancțiunile americane

0
11

Moscova ar putea să expulzeze 35 de diplomați ai SUA și să sechestreze mai multe imobile care constituie proprietatea diplomatică din gestiunea Ambasadei americane în Rusia, scrie joi presa rusă conform Sputnik.

La această etapă, răspunsul Moscovei la sancțiunile americane ar urma să țină cont de scandalul diplomatic de la finele anului precedent, când autoritățile de la Washington au expulzat 35 de diplomați ruși și au închis câteva sedii ale reprezentanței diplomatice ruse.

Într-un material publicat de „Kommersant” se spune că, „întrucât documentul (privind sancțiunile, n.red.) face practic imposibilă restituirea imobilelor diplomatice sechestrate încă pe timpul fostei administrații a SUA, autoritățile Rusiei ar putea să aplice sechestru asupra complexului de vile al ambasadei americane din „Serebreanîi Bor” și spațiile de depozitare”.

O altă măsură pe care ar putea să o aplice Rusia este limitarea numărului maxim de angajați ai misiunii diplomatice americane.

În Duma de Stat a Federației Ruse este pregătit deja documentul necesar care constituie un răspuns la sancțiunile antirusești. Adoptarea lui va crea destule incomodități diplomaților americani acreditați în Rusia.

Recent, Camera reprezentanților din Congresul SUA a aprobat cu majoritatea de voturi un proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord. În zilele ce urmează, acest document urmează să fie examinat de Senat și apoi va fi transmis președintelui pentru semnare.

Dacă va fi adoptat, acest pachet de sancțiuni va fi cel mai de anvergură începând cu anul 2014. Restricțiile vizează în primul rând sectorul energetic.

Kremlinul a reacționat extrem de negativ la acest proiect de lege, care dinamitează relațiile ruso-americane. Reprezentanții Dumei ruse au declarat că Washingtonul își provoacă întâi de toate sie însuși prejudicii, pentru că afectează astfel autoritatea țării și încrederea față de aceasta.

Noul pachet de sancțiuni a fost criticat dur și în cadrul Uniunii Europene, deoarece documentul presupune restricții pentru proiectele energetice rusești în Europa.