Instanţa a stabilit că un stat membru al Uniunii Europene este obligat să asigure dreptul de rezidenţă unui cuplu gay, neexistând însă şi obligaţia de a autoriza căsătoria în sine.
Avocata celor doi, Iustina Ionescu, explică la RFI ce înseamnă de fapt decizia Curţii de Justiţie a UE: „Hotărârea nu înseamnă că mâine persoane de acelaşi sex se pot căsători în România. Hotărârea înseamnă că persoane de acelaşi sex căsătorite, care au o căsătorie deja încheiată în altă ţară ar trebui să fie recunoscute ca soţi şi pe teritoriul României şi drepturile lor să fie garantate în mod egal şi pe teritoriul României”.
Avocata precizează că „odată ce-ţi muţi reşedinţa dintr-o ţară într-alta, chiar dintr-un oraş într-altul, e nevoie să-ţi închiriezi o locuinţă sau să-ţi cumperi o proprietate, devii plătitor de taxe şi impozite ca rezident în ţara respectivă. Te angajezi şi odată obţinut statutul de salariat, poţi avea tot felul de beneficii pentru familia ta, pentru soţul tău, cum ar fi asigurarea de sănătate. Prin urmare, toate aceste drepturi ar trebui să fie recunoscute în mod egal”.