Ce fac alte țări est europene în privința creșterii prețurilor: Polonia introduce TVA zero pentru anumite produse şi servicii. În Ungaria este preferată plafonarea preţurilor la momentul octombrie anul trecut.
În Ungaria, de la 1 februarie zahărul granulat, făina albă, uleiul de floarea soarelui, pulpele de porc, pieptul de pui, târtiţele de pui şi laptele de vacă nu vor putea fi comercializate la preţuri mai mari decât cele de vânzare angro de pe 15 octombrie 2021. Plafonările au ca scop „prevenirea efectelor vătămătoare ale anomaliilor de pe piaţă“, se arată într-un decret guvernamental publicat în Magyar Közlöny (Gazeta Maghiară).
Site-ul de ştiri Penzcentrum, pe baza sondajelor sale lunare pentru preţurile de consum, a găsit că prima dată creşterea preţurilor a atins un nivel record în noiembrie 2021, când mâncarea s-a scumpit cu 17%. Un alt vârf a fost atins în ianuarie anul acesta.
Preţurile au urcat cu aproape 18% faţă de ianuarie 2021.Dacă preţurile revin la nivelurile din 15 octombrie, zahărul s-ar ieftini cu 4%, uleiul cu 13%, laptele cu 10% şi făina cu 26%.
Guvernul de la Varşovia a anunţat în cadrul celui de-al doilea scut anti-inflaţie reducerea TVA la 0 la alimente, gaze şi îngrăşăminte şi o diminuare considerabilă a taxei pentru combustibili, încălzire şi electricitate.
În Polonia, TVA la anumite alimente era de mai mult timp la un nivel redus, de 5%. Lidl şi Aldi au devenit primele lanţuri de supermarket-uri care anunţă că vor coborî preţurile la mii de produse. Lidl a anunţat reduceri de preţuri la 2.000 de produse, printre care laptele, untul, smântâna, pâinea, mere, morcovi, cartofi, pământ de flori şi produse de îngrijire a plantelor. Aldi va reduce, de asemenea, preţurile la 2.000 de produse începând cu 31 ianuarie.