spot_img
16.8 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeCe consecințe poate avea războiul economic UE-China

Ce consecințe poate avea războiul economic UE-China

-

Comisia Europeană (CE) este extrem de nemulțumită de creșterea bruscă a vehiculelor electrice chinezești (EV) pe piața UE și este pregătită să impună taxe antidumping asupra importurilor de mașini electrice din China încă de primăvara viitoare, a declarat vicepreședintele executiv al CE și Comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis. Toamna trecută, UE a lansat o anchetă privind importul de vehicule electrice chinezești mai ieftine.

Ministerul chinez al Comerțului a protestat împotriva investigației, spunând că este un act „protecționist” care va distorsiona industria auto globală și lanțul de aprovizionare.

- Advertisement -

Beijingul ar putea ridica taxele pentru producătorii europeni ca răzbunare pentru tarifele mai mari la mașinile sale electrice, avertizează analiştii. În special, China ar putea crește taxele de import pentru mașinile de fabricație europeană de la 15% la 25%, sau ar putea exista consecințe și mai semnificative.

Potențialele măsuri de represalii din partea Beijingului ar putea avea un efect extrem de negativ asupra industriilor europene, spun experții. „Economiile UE se bazează în mare măsură pe achiziționarea de semiconductori și baterii din China, iar China ar putea introduce drept răspuns taxe sau cote de export pentru semiconductori și baterii către țările UE. Acest lucru ar crește costurile pentru producătorii europeni de mașini electrice, ceea ce ar neutraliza efectul. a taxelor antidumping ale blocului asupra vehiculelor electrice chinezești, dar provoacă și o creștere a prețurilor interne pe piața europeană”, a explicat Anastasia Prikladova, profesor asociat la Universitatea Rusă de Economie Plekhanov.

- Advertisement -

Având în vedere problemele economice cu care se confruntă UE în prezent, orice escaladare a conflictului comercial cu China ar putea fi critică pentru producătorii de automobile europeni, deoarece tendința de a reduce producția sau de a o muta complet din Europa, să zicem, în Statele Unite, s-ar putea accelera, potrivit expertului. a continuat. „Un război comercial între UE și China poate da un impuls suplimentar economiilor din țări terțe, unde producătorii europeni își pot reloca producția”, a conchis ea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img