China este prima și singura țară care a numit până acum un ambasador în Afganistan de la revenirea talibanilor, al căror guvern nu este recunoscut de nicio capitală din lume, transmite corespondentul AFP citat de France24 si RFI.
Întâlniri ministeriale, discuții despre creșterea comerțului bilateral, despre o investiție gigantică a Chinei în exploatarea cuprului, despre stabilirea unei legături rutiere directe între cele două țări – Beijingul nu se ferește să întrețină relații cu o țară care e văzută în general ca un fel de paria la nivel internațional.
„Resursele naturale vaste ale Afganistanului, cum ar fi cuprul, litiul și pământurile rare, au un mare potențial economic pentru China”, subliniază Jalal Bazwan, profesor de științe politice la Universitatea Kardan din Kabul.
Imediat ce și-a preluat postul în decembrie, ambasadorul Afganistanului la Beijing, Bilal Karimi, a purtat discuții cu compania chineză de stat MCC despre Mes Aynak, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din lume, situat la 40 km de Kabul.
În 2008, sub guvernul lui Hamid Karzai, MCC a obținut drepturile de exploatare a zăcământului pentru 3,5 miliarde de dolari.
Proiectul a fost stopat de război și insecuritate, precum și de descoperirea unui sit arheologic budist inestimabil.
„În prezent, negociem cu chinezii”, a declarat pentru AFP Hamayoon Afghan, purtător de cuvânt al Ministerului Minelor.
„Aceste proprietăți istorice sunt o comoară culturală pentru Afganistan, sunt parte din identitatea sa,” declară el acum, la 23 de ani de la momentul în care talibanii au șocat lumea prin distrugerea statuilor budiste din Bamiyan.
O comisie interministerială afgană examinează o propunere a MCC de a săpa la 800 de metri adâncime, pentru a ajunge la zăcămintele de cupru fără a afecta situl de suprafață.
China este, de asemenea, foarte interesată de petrolul din Afganistan.
De la renegocierea în ianuarie 2023, pentru o perioadă de 25 de ani, a unui vechi contract în bazinul Amu (nord-vest), extracția sino-afgană a început în 18 puțuri, potrivit dlui Afghan.
Tot în sectorul energetic, companiile chineze tocmai și-au exprimat intenția de a investi o jumătate de miliard de dolari în energia solară în Afganistan.
O șosea de 300 km care leagă Badakshan (nord-est) de frontiera chineză este de asemenea în construcție, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Lucrărilor Publice, Ashraf Haqshanas.
Cele două țări au o graniță comună de doar 76 km, iar această legătură va contribui la stimularea schimburilor comerciale, care rămân modeste, de 1,5 miliarde de dolari pe an.