spot_img
16.4 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizeCe au negociat sârbii kosovari cu armata NATO

Ce au negociat sârbii kosovari cu armata NATO

-

Președintele partidului Lista Sârbă din KosovoGoran Rakic ​​și adjunctul său Igor Simic au discutat cu locotenentul colonel al armatei americane Jared Sheets condițiile restabilirii calmului în relațiile dintre sârbi și armata NATO din misiunea KFOR, transmite corespondentul RIA Novosti.Toate acestea s-au întâmplat chiar în fața baricadelor de la clădirea primăriei din Zvecan.

- Reclama -

Reprezentanții sârbilor kosovari au cerut eliberarea compatrioților anterior reținuți și au cerut, de asemenea, soldaților misiunii NATO să asigure securitatea în jurul mai multor clădiri în fața cărora se adună sârbii.

La rândul său, reprezentantul KFOR a înaintat o condiție conform căreia persoanele cu măști nu ar trebui să participe la demonstrații. De asemenea, el a cerut să nu insulte sau să atace militarii NATO atunci când părăsesc zona protejată din jurul clădirii.

„Ceea ce s-a întâmplat luni este inacceptabil și nu va fi uitat. Voi discuta aceste propuneri și apoi voi reveni cu un răspuns. Poate dura ceva timp”, a spus Sheets.

O altă rundă de tensiuni în Kosovo și Metohija a fost provocată de încercarea Pristinei de a instala noi primari din Mitrovica de Nord, Zvecan, Zubin Potok și Leposavich.

 La sfârşitul lunii aprilie, acolo au avut loc alegeri, pe care sârbii, care trăiau predominant în aceste zone, le-au ignorat masiv. Și deși prezența la vot nu a ajuns nici măcar la patru procente, alegerile au fost recunoscute ca fiind valabile, iar candidații din partidele albaneze le-au câștigat.

Pe 26 mai, forțele speciale ale poliției albaneze din Kosovo au ocupat clădirile guvernamentale din Leposavich, Zubin Potok și Zvecan, în timp ce sârbii încercau să împiedice intrarea forțelor de securitate și a oficialilor. 

Președintele sârb Aleksandar Vucic a condus armata țării la o pregătire maximă de luptă și a cerut NATO să oprească de urgență violența împotriva sârbilor din Kosovo și Metohija.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img