spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăBasarabiaCe a negociat România cu Ungaria pentru blocarea unui vot pentru sancționarea...

Ce a negociat România cu Ungaria pentru blocarea unui vot pentru sancționarea Moldovei

-

România a confirmat că s-a opus unui document critic la adresa R. Moldova, care urma să fie adoptat luni, 10 decembrie de miniștrii de externe din țările Uniunii Europene. Într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la București, se spune că „România a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile” pentru discutarea unei evaluări a performanțelor Moldovei la această reuniune. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, declarația urma să critice derapajele anti-democratice din R. Moldova din acest an, dar România, ajutată de Ungaria, a reușit să înlăture documentul de pe ordinea de zi. Celelalte două instituții ale Uniunii Europene, Comisia și Parlamentul, au adoptat deja asemenea declarații, criticind derapajele democratice de la Chisinau și ca urmare, suspendând ajutoare financiare substanțiale pentru R. Moldova, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Altfel spus, diplomații de la București își anunță partenerii că România nu va ceda în privința Republicii Moldova și că va uza de toate prerogativele de membră a Uniunii pentru a păstra umbrela sa, altminteri fragilă, asupra micii republici de peste Prut.  Comunicatul ministerului român de extene dă asigurări că va „contribui cu propria expertiză” și cu proiecte de „asistență” pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, cităm „în conformitate cu angajamentele reciproce” asumate prin Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Prin această declarație, România își asumă, de fapt, direcția de mers a Chișinăului, ca și cum chiar ar putea fi o „locomotivă” pentru R. Moldova. Rolul de „locomotivă” nu înseamnă un agajament explicit față de Chișinău, ci o strategie de politică externă mai veche, care a continuat în ultimii patru ani cu mai multă discreție față de perioada precedentă, dar și cu mai puțină implicare. Acum doi ani, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Strategia pe termen mediu și lung privind relația cu Republica Moldova, mai spune postul de radio.

- Advertisement -

Dacă România n-ar fi negociat cu Ungaria să se opună votului, ar fi urmat un nou raport negativ împotriva R. Moldova, urmat de tăieri de fonduri. Premierul Pavel Filip s-a grăbit să spună că o nouă rezoluție critică din partea miniștrilor de externe ai Uniunii ar fi însemnat „implicare în campania pre-elecotrală”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img