Curtea Constituțională a României a motivat decizia din 30 mai prin care a pus capăt condamnărilor aberante precum cea a arădeanului care a primit un spor de 24 de ani la o pedeapsă de 8 luni sau a hackerului vâlcean care a primit o condamnare de 25 de ani, din care 24 este sporul, scrie CluJust.
CCR fusese sesizată de Tribunalul Arad la începutul anului 2016 cu excepția de neconstituționalitate a alineatului 1 din articolul 35 Codul penal privind infracțiunea continuată: ”Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.”
În dosarul în care a fost sesizată CCR era judecat un bărbat care a înșelat 46 de persoane cu locuri de muncă prin anunțuri pe internet. Deși inițial a fost condamnat de Tribunalul Arad, în ianuarie 2016, la 8 luni de închisoare, în urma apelului, în aprilie 2016, a primit un spor de 24 de ani de închisoare la pedeapsa cea mai grea de 8 luni. Judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis aplicarea pedepsei pentru fiecare dintre victimele sale. Aceasta a fost prima pedeapsă de acest gen din România, urmând și altele, printre care cea din luna aprilie a acestui an, când un hacker din Vâlcea a primit un spor de 25 de ani la o pedeapsă de un an, fiind un număr mare de persoane vătămate.
Tribunalul Arad judecă, astăzi, o cerere a inculpatului de modificare a pedepsei, în baza articolului 585 NCPP.