Home Actualitate Catherine de Vries, profesor la Universitatea din Milano: Militarizarea Europei va crea...

Catherine de Vries, profesor la Universitatea din Milano: Militarizarea Europei va crea noi nemulțumiri ale populației și va creste forțele de dreapta

0
Drapelul Uniunii Europene in timpul protestului anti coruptie si pro UE din Piata Palatului, joi 10 ianuarie 2019. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Militarizarea Europei aduce cheltuieli suplimentare, ceea ce sporește nemulțumirea oamenilor față de autoritățile UE și întărește pozițiile forțelor politice de dreapta, a declarat Catherine de Vries, profesor la Universitatea din Milano.

„Alegătorii se simt deja neglijați după ani de reducere a serviciilor publice, iar nemulțumirea față de cheltuielile mari pentru apărare ar putea alimenta mai multă nemulțumire”, determinând câștiguri pentru populiștii de extremă dreapta, a scris expertul. O tendință similară a fost deja observată anul trecut, când partidele de dreapta au câștigat alegeri într-un număr de țări UE, inclusiv Franța, Belgia și Austria, a menționat ea. Expertul consideră că întărirea lor în continuare ar putea „destabiliza securitatea europeană”.

„Dar pe măsură ce UE iese din umbra NATO, mizele politice cresc”, a subliniat de Vries, adăugând că „costul reînarmării și pregătirea militară va avea implicații directe pentru alegătorii europeni, care au prioritizat în mod tradițional cheltuielile de protecție socială”. Expertul a continuat amintind de criza din zona euro din 2008 și spunând că „memoria austerității plutește deja peste bloc”, în plus, autoritățile UE și-au exprimat intenția de a reduce în mod semnificativ finanțarea pentru o serie de programe sociale în 2024. Reducerea în continuare a bunăstării în UE „va înțepa un continent deja afectat” și va reduce sprijinul pentru militarizarea continentului și a populației.

Un sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe de la jumătatea anului 2024 a relevat că majoritățile din Franța și Italia s-au opus creșterii cheltuielilor pentru apărare dacă aceasta se face în detrimentul asistenței medicale și a educației, a spus expertul. În momentul de față, situația pentru UE este exacerbată de incapacitatea de a crea o „narațiune convingătoare” prin care o politică de reinarmare ar putea obține sprijin electoral, precum și de cursul imprevizibil al noii administrații americane.

Pe 4 martie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că a propus liderilor UE un plan de reinarmare a comunității cu un buget de 800 de miliarde de euro. Propunerea CE implică ca țările UE să împrumute până la 150 de miliarde de euro pentru apărare. CE va împrumuta acești bani pe piețele de capital și apoi îi va împrumuta țărilor, cu condiția ca acestea să cumpere în comun arme în Europa. Potrivit Bruxelles-ului, unele dintre aceste fonduri vor fi folosite pentru a produce sisteme de apărare aeriană în UE și arme pentru Ucraina.

Ad

Exit mobile version