Home Actualitate Câte cereale ucrainiene au intrat de fapt în România

Câte cereale ucrainiene au intrat de fapt în România

0

Europa Liberă a solicitat INS date despre importurile de cereale, defalcate pentru fiecare lună din 2023, pentru grâu, floarea soarelui, rapiță și porumb, cerealele pentru care au existat interdicții de import din partea Uniunii Europene.

Datele primite arată că pe teritoriul României au pătruns cantități mai mici sau mai mari, după intrarea în vigoare a interdicției. Ultima lună în care a intrat grâu pentru piața internă a fost iunie 2023, iar porumb a ajuns chiar și în octombrie.

Porumb 

În octombrie, luna în care Guvernul a susținut că nu au mai existat deloc importuri de cereale din Ucraina, a mai intrat în România o cantitate de porumb de 20.040 de kilograme pentru care a fost plătit un preț de 55 de mii de euro. Este singura cereală pentru care există date oficiale că ar fi intrat în România din Ucraina în luna octombrie. Rapiță, floarea soarelui sau grâu nu mai apar pe listele INS.

În septembrie 2023, o altă lună pentru care a existat interdicție, în România au intrat 530.503 kilograme de porumb. În august, a fost importată o cantitate de 151.494 de kilograme, în iulie, 17.264 de kilograme, iar în iunie 2.047.513 de kilograme, potrivit INS.

Grâu 

Iunie este ultima lună în care, oficial, a intrat grâu în România. INS spune că este vorba despre 2.202.850 de kilograne de grâu, evaluate la 389 de mii de euro.

După această ultimă cantitate înregistrată ca provenind din Ucraina, principalul stat din care a importat România a fost Republica Moldova.

Rapița

Ultima lună în care au existat importuri oficiale din Ucraina a fost mai 2023. Conform datelor puse la dispoziție de Institutul de Statistică, în mai 2023, România a importat 5.166.735 de kilograme de rapiță, evaluate la 3.486.600 de lei. Din acestea, 4.318.220 de kilograme, adică 83,5% proveneau din Ucraina. Prețul plătit este însă 52% din totalul plătit pentru importul de rapiță în luna mai.

În aceeași lună, România a mai importat din Franța, Germania, Italia, Moldova, Slovacia și Spania.

De la începutul anului 2023 și până la momentul interdicției, Ucraina a fost al treila stat ca valoare a importurilor, după Bulgaria și Moldova.

După luna mai, importurile de rapiță au scăzut semificativ în luna iunie și au crescut iar din august încoace. Importurile din Bulgaria s-au prăbușit. De la 10 milioane de kilograme în ianuarie 2023, luna cu cea mai mare cantitate de rapiță importată din Bulgaria, la doar 11 kilograme în iunie.

Moldova a rămas principalul exportator în România, cu un maxim de 55 de milioane de kilograme în iulie 2023.

Cum au fost posibile importurile după interdicție 

Pe 2 mai 2023, Uniunea Europeană impunea restricții de importuri de cereale pentru cinci state din apropierea țării aflate în război. Este vorba despre porumb, grâu, rapiță și floarea soarelui, iar țările sunt Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Interdicția urma să fie în vigoare până cel puțin în septembrie 2023. Decizia a fost luată după ce tensiunea printre fermierii din cele cinci state a crescut îngrijorător, ca urmare a faptului că cerealele din Ucraina, mai ieftine, au invadat piețele europene.

Mai multe surse din piață au explicat cum a fost posibilă continuarea importurilor de cantități, chiar și mici, de cereale din Ucraina, până în octombrie.

Când a transpus interdictia impusă de legislația europeană, România a omis să se refere și la contractele în derulare. Astfel, au existat contracte care nu au putut fi suspendate și în baza acestora au putut fi aduse în continuare cereale.

Ad

Exit mobile version