Catalonia fierbe: Front Democratic împotriva Spaniei

0
93

Preşedintele Parlamentului regional al Cataloniei, Roger Torrent, a lansat, luni, un apel pentru înfiinţarea unui ”front democratic” menit să apere drepturile regiunii separatiste, în contextul arestării fostului lider cataln Carles Puigdemont, informează The Associated Press.

Torrent a îndemnat toate partidele politice, sindicatele şi organizaţiile societăţii civile din Catalonia să se alăture iniţiativei sale pentru a apăra ”drepturile şi libertăţile regiunii”.

Preşedintele Parlamentului regional catalan a afirmat că Guvernul de la Madrid ”atacă inima democraţiei, făcând un obiectiv din persecutarea adversarilor politici”.

”Setea de răzbunare a statului spaniol este inepuizabilă. Catalonia şi Spania trec prin cele mai negre momente de la restaurarea democraţiei din urmă cu patru decenii”, a adăugat Torrent.

Declaraţiile lui Torrent au fost făcute în contextul în care fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost reţinut de autorităţile din Germania, duminică, după ce Spania a emis un mandat internaţional de arestare pe numele acestuia. Ulterior, în Barcelona au izbucnit proteste violente, soldate cu peste 50 de răniţi.

Carles Puigdemont va fi adus luni în faţa unei instanţe din Germania, care va decide dacă fostul lider catalan va fi extrădat în Spania. Acesta riscă până la 30 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat de rebeliune.