Cătălin Predoiu, premierul desemnat, dar nu oficializat de PNL și Klaus Iohannis, are o opțiune diferită față de poziția președintelui Klaus Iohannis și a PNL în privinta Republicii Moldova.
Într-o postare pe siteul adevarul.ro, Predoiu nu ține partea noului guvern instalat la Chișinău susținut public de Iohannis și guvernul Cioloș.
Mai mult, el critică fobia rusească în analizele pe Republica Moldova.
Postarea sa este prezentată și de Russiatoday.ro:
Din cauza fobiei ruseşti nu vedem de la Bucureşti destul de clar ce se întâmplă la Chişinău. Dacă vrem o soluţie corectă pentru cetăţenii din Republica Moldova, trebuie să abandonăm clişeele cu care operăm la Bucureşti, devenite între timp depăşite, şi să privim adevărul în faţă, scrie Cătălin Predoiu pe blogul său de pe Adevarul.
Avem prea multă propagandă şi prea puţină informaţie relevantă despre ce se întâmplă la Chişinău. În stradă sunt reprezentate tendinţe diverse, de la suporterii lui Dodon şi Usatâi (pro-ruşi) la pro-europeni, pro-democraţie şi pro-unionişti cu România, precum şi pro-europeni unionişti moldoveni (Moldova Mare).
Ce facem cu aceştia din urmă? Ne facem că nu-i vedem, doar pentru a-i anula pe pro-rusi? Sunt liderii protestatarilor pro-europeni, la rândul lor, cu adevărat pro-europeni, sau se trag şi ei din ape tulburi? Sunt mânaţi de bune intenţii? Cine ne garantează că nu ne pricopsim cu o nouă serie de „Filaţi”?
Pare să nu mai existe alb şi negru la Chişinău, ci doar infinite nuanţe de gri. O culoare cu care suntem de cele mai multe ori obligaţi să lucrăm în politică.
Continuăm să ne minţim cu teza „partidelor/forţelor pro-europene” care „vor asigura integrarea Republicii Moldova în UE” sau o practicăm doar pentru că asigură un minimum de progres european pe bani europeni, pe care România nu şi-i permite? Îmbrăţişăm politic un guvern marionetă doar pentru că vedem alternativa Dodon şi Usatâi mai rea?
Şi dacă Plahotniuc, Dodon, Usatâi şi Filip sunt de fapt împreuna într-un montaj de tipul „poliţist bun – poliţist rău”? Cât de sincer e Andrei Năstase? Ce are de gând Ion Sturza? Dar Maia Candu?
Trecem de la iluzia că Filat duce Rep Moldova în UE la iluzia că Plahotniuc va strânge toate cioburile într-o plasă şi o va preda cuminte la Bruxelles, via Bucureşti – Berlin? Este falia dintre clasa politică şi popor atât de mare încât nu mai poate fi acoperită decât prin anticipate? Sau este mai eficient jocul de real politik prin care UE şi FMI ”cumpără timp” de la guvernul Filip, presându-l în acelaşi timp la reforme şi aplicarea Acordului UE – Rep Moldova?