Home Analize Castelul de la Gilău renovat va fi inaugurat pe 17 mai

Castelul de la Gilău renovat va fi inaugurat pe 17 mai

0

Castelul de la Gilău renovat va fi inaugurat pe 17 mai – a declarat omul de afaceri ungar de origine clujeană, Elek Nagy, într-un interviu acordat portalului transilvănean Krónika. Una dintre cele mai mari reşedinţe nobiliare din Transilvania va fi utilizat în scopuri culturale.

Elek Nagy, care a cumpărat complexul în urmă cu zece ani, a mai spus, în interviul publicat sâmbătă pe Kronikaonline.ro: consideră că transformarea castelului în aşezământ cultural rezultă din felul cum a fost educat. El a vorbit pe larg despre istoria familiei sale, despre tatăl său, scriitorul György Méhes, şi a spus că educaţia pe care a primit-o acasă l-a format în aşa fel încât el acordă un interes deosebit viitorului comunităţii maghiare din Transilvania.

El a reamintit că, în 2014, Balázs Gergely, organizatorul principal al Zilelor Culturii Maghiare din Cluj-Napoca, l-a abordat cu ideea de a cumpăra castelul din Gilău, în apropierea Clujului. „Din primul moment mi-am însuşit ideea lui Balázs Gergely de a transforma acest castel într-un centru cultural, iar profesorul Tamás Barcsay, cel care a vândut castelul, mi-a fost partener” – a spus omul de afaceri. El a adăugat că, la momentul respectiv, nu ştia cum se va realiza proiectul, dar a avut încredere în el însuşi şi în echipa de colaboratori din Transilvania. 

„Castelul de la Gilău este cu siguranţă o chestiune emoţională pentru mine, nu este ca o afacere profitabilă din punct de vedere financiar” – a spus Elek Nagy. El a adăugat: mecenatul cultural face parte din viaţa sa de peste 30 de ani, şi-a pus averea într-un fond de capital familial, al cărui act constitutiv stipulează că o parte din profiturile anuale obţinute din grupul de companii pe care îl conduce va fi dirijată către Fundaţia Tradiţii Transilvane şi Fundaţia „Méhes György – Nagy Elek”. „Încerc să asigur o funcţionare pe termen lung pentru acest sistem de instituţii” – a declarat omul de afaceri. 

După cum a explicat el, Fundaţia Tradiţii Transilvane este proprietarul castelului, forma de fundaţie fiind cea care asigură că domeniul va servi scopul propus pe termen lung. „Am implicat şi Biserica Reformată din Transilvania în fundaţie, pentru ca, după moartea mea, moştenitorii mei să-şi exercite drepturile de fondator împreună cu biserica. Copiii mei au primit de la mine aceeaşi educaţie pe care eu am primit-o de la părinţii mei, aşa că viitorul maghiarilor din Transilvania este la fel de important pentru ei. Fundaţia este o entitate stabilă care, aş spune, va servi acestui scop până la sfârşitul timpului” – a declarat Elek Nagy.

El a precizat că fondul de capital familial va oferi anual resurse suficiente pentru funcţionarea centrului cultural, vor fi finanţate, de asemenea, programele care vor fi organizate în viitor.

În timpul explorării arheologice, în castel au fost descoperite fresce, sculpturi în piatră din goticul târziu şi din Renaştere, precum şi un stâlp pitic decorat cu blazonul episcopului Miklós Bácskai. „Oricine va vizita castelul restaurat de la Gilău va fi impresionat de cele văzute, chiar dacă grădina nu a fost încă restaurată şi clădirea nu este deocamdată mobilată” – a spus Elek Nagy. El a subliniat că renovarea a fost „un adevărat efort de echipă”. 

Printre lucrările ce vor urma, el a amintit mobilarea castelului, renovarea grădinii şi a castrului roman. Lângă castel va fi construit o casă pentru administrator şi o cafenea, iar pe termen lung este prevăzut construirea unei pensiuni care se va compune din case tradiţionale ţărăneşti în partea din spate a grădinii. 

Centrul cultural va include o expoziţie permanentă despre istoria castelului, expoziţii temporare şi spaţii interioare pentru organizare de evenimente. În unul dintre turnuri ar urma să fie creată o „cameră Barcsay” pentru care relicve personale vor fi donate şi de fostul proprietar, Tamás Barcsay.

Familia se va afla în centrul evenimentelor şi va fi reluat Festivalul Grădina Castelului, care a avut loc de mai multe ori în parc. După inaugurarea în cerc restrâns din 17 mai, timp de o zi şi jumătate va fi prezentată viaţa unui castel medieval, cu costume vechi şi cu evenimente culinare.

Situat la aproximativ 20 km de Cluj-Napoca, castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău are un plan pătrat, cu patru bastioane de colţ, cuprinzând 60 de încăperi. Înainte de naţionalizare, el a fost proprietatea contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, autoritatea română pentru protecţia copiilor a administrat o şcoală ajutătoare în castelul care, de atunci, a rămas gol. Nepotul Katinkăi Bánffy, istoricul Tamás Barcsay a aşteptat şapte ani până a putut intra în posesia moştenirii.

Prima menţiune scrisă despre castel datează din 1439. Iniţial, a aparţinut episcopiei romano-catolice de Oradea, apoi de episcopia de la Alba Iulia, iar de-a lungul secolelor a avut mai mulţi proprietari până când a ajuns în posesia familiei Bánffy.

Ad

Exit mobile version