de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
OMS e tot mai aproape de un moment istoric pentru omenire, cînd, în numele protejării sănătății oamenilor va impune un diktat mondial, sub forma unui tratat care se dezbate în ultima perioadă, avertizează specialiștii uneia dintre cele mai reputate case de avocatură din România, aparținînd fostului ministru liberal Valeriu Stoica (n.red Flux 24- care a reprezentat în instanță și SRI). ”Moartea drepturilor omului sau noul „tratat pandemic”” se intitulează analiza prin care specialiștii în Drept avertizează asupra a ceea ce se pregătește în viitorul apropiat: sacrificarea oricărui drept individual în favoarea celor colective.
”Ideea tratatului a devenit un proiect acceptat pentru un tratat internațional la 1 decembrie 2021, când 194 de membri ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un consens privind redactarea unui tratat care să întărească cooperarea între națiuni, în cazul unor viitoare pandemii (de unde și denumirea neoficială dar deja larg răspândită de „tratat pandemic”). Dar ce își propune concret să reglementeze acest tratat?” se arată în materialul semnat în Hotnews de Veronica Dobozi, de la firma Stoica&Asociații. Fost judecător, Dobozi e de ani buni avocată în litigii în fața CEDO, litigii de dreptul familiei, proceduri în cazuri de răpiri internaționale de copii șamd.
”Deocamdată tratatul așa numit ”pandemic” nu există decât în stadiul de propunere care se discută și se analizează de grupul interguvernamental de experți stabilit la nivelul OMS.
Însă din documentele aferente tratatului propriu-zis (al cărui conținut efectiv îl știu doar cei care lucrează la el) rezultă că el va lansa un concept cunoscut ecologiștilor, dar care va dobândi, prima oară, o formă juridică la nivel internațional, conceptul “One Health”. Ce este „One Health”?
”One Health” este o abordare integrată, unificatoare, care își propune să echilibreze și să optimizeze în mod durabil sănătatea oamenilor, animalelor și a ecosistemelor, care recunoaște că sănătatea oamenilor, a animalelor domestice și sălbatice, a plantelor și a mediului mai larg (inclusiv a ecosistemelor) sunt strâns legate și interdependente. Abordarea mobilizează mai multe sectoare, discipline și comunități la diferite niveluri ale societății pentru a lucra împreună pentru a promova bunăstarea și a aborda amenințările la adresa sănătății și ecosistemelor, abordând în același timp nevoia colectivă de apă curată, energie și aer, alimente sigure și hrănitoare, luând măsuri privind schimbările climatice și contribuția la dezvoltarea durabilă(…)
