Carmen Dan critică DGA și ” bolnavii închipuiţi” de la Interne

0
134
Ministrul de Interne Carmen Dan face declaratii de presa, joi, 11 ianuarie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne Carmen Dan a criticat vineri, la bilanţul MAI pe 2018, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, condusă de chestorul Cătălin Ioniţă, afirmând că aceasta s-a concentrat pe alte zone decât MAI şi anunţând intenţia de a modifica legislaţia astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată. De asemenea, Carmen Dan a făcut referire şi la cercetările disciplinare din minister şi la cei care încearcă să le evite „prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale”, anunţându-i pe ” bolnavii închipuiţi” că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă, transmite News.ro.

Carmen Dan a precizat că a cerut recent directorului general al Direcţiei Generale Anticoruipţie o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatări pe care ea le-a avut faţă de activitatea direcţiei de anul trecut.

„Prima priveşte faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale (în învăţământ, în sănătate sau în administraţie). A doua observaţie priveşte zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că priveşte alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet”, asubliniat ministrul.

Ea a amintit că această unitate s-a înfiinţat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI şi că, atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu poate fi ignorat  sensul pentru care s-a înfiinţat această structură.