spot_img
2.2 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăALEGERI 2020Captivi în Coaliție EDITORIAL DE HORIA ALEXANDRESCU

Captivi în Coaliție EDITORIAL DE HORIA ALEXANDRESCU

-

de Horia Alexandrescu

- Reclama -

Circul de doi lei la care asistăm dezgustați de vreo două săptămâni, dacă nu chiar mai mult, nu pare să se încheie prea curând. Dimpotrivă chiar, el poate continua la nesfârșit sau până la momentul unei moțiuni de cenzură, care va veni, inevitabil, mai devreme sau mai târziu.

- Advertisement -

Demiterea clovnului Vlad Voiculescu e numai un episod din lungul serial tragicomic pe care ni-l oferă coaliția de la guvernare, în care tupeiștii USR-PLUS i-au șicanat non-stop pe premierul Câțu și implicit pe liberali. Primul ministru a tăcut și a înghițit toate provocările, peneliștii s-au făcut că plouă, ripostând simbolic, cu vreo două-trei voci solitare, așa că useriștii și-au continuat ridicolul lor joc de opoziție, practicat cu seninătate din chiar interiorul guvernării. Pe ce mizează tandemul Barna-Cioloș? Pe hărțuirea liberalilor, care se erodează văzând cu ochii, ca partid-lider al guvernării, purtând în spate povara pandemiei, constrângerile economice și nemulțumirile populației.

Paharul se umpluse însă de mai multă vreme, așa că decizia lui Câțu de a-l demite pe caraghiosul Voiculescu a venit într-un târziu, semn clar că PNL nu mai e dispus să accepte sfidările și obrăzniciile useriștilor. Dar premierul nu a făcut acest pas de capul lui, ci cu binecuvântarea președintelui Iohannis, care a aprobat instantaneu propunerea lui Câțu, semnalând implicit că s-a produs schimbarea de macaz în coaliție. Sunt naivi deci cei care tot cer ieșirea la rampă a șefului statului, de vreme ce acesta controlează jocul evident, dovada cea mai clară fiind și întâlnirea sa cu vicepremierul Dan Barna! Faptul că nu l-a invitat și pe Dacian Cioloș – chipurile în convalescență – e încă un semnal venit din Deal, care ar trebui coroborat cu încă un eveniment extrem de important, trecut prea ușor cu vederea de majoritatea presei.

- Advertisement -

Taman acum, în plin scandal, Curtea de Apel București a pronunțat decizia definitivă a fuziunii dintre USR și Plus, tergiversată din… 15 august 2020. Cu alte cuvinte, cele două grupări formează deja un singur partid, așa cum au și anunțat oficial, în comunicatul pe care l-au difuzat după hotărârea instanței. În concluzie, coaliția la guvernare nu mai este alcătuită din patru formațiuni, cum corect remarca deunăzi Kelemen Hunor, ci doar din trei, așa că la întâlnirea liderilor coaliției noul partid nu mai poate veni și cu Barna, și cu Cioloș, ci doar cu unul dintre ei, cel mai probabil și mai logic vicepremierul în funcție! Că la congresul din toamnă, al useriștilor, va fi ales viitorul președinte, categoric e treaba lor, dar până atunci, repet, reprezentarea între liderii coaliției nu poate aparține decât unuia.

Devine, așadar, ciudat faptul că PLUS continuă să-și trimită reprezentantul la negocierile din aceste zile, în persoana lui Dragoș Tudorache, locotenentul lui Cioloș, iar lucrul acesta trebuie clarificat de urgență! Mai ales că, după cum s-a tot vehiculat „pe surse”, plusiștii cereau în alianța inițială ieșirea de la guvernare, după demiterea lui Voiculescu, omul lor. Chiar crede cineva că mai vor asta și acum? Să fim serioși, pentru că ar însemna să iasă și din proaspăt consfințitul partid , ceea ce l-ar exclude automat pe Dacian Cioloș din competiția internă pentru șefia formațiunii și pentru o posibilă candidatură la… președinția României!

Așa înțelegem și recenta declarație a lui Dan Barna, care a mărturisit emoționat că i-a plăcut atât de mult fosta sa postură de aspirant la jilțul de la Cotroceni, încât ar repeta-o bucuros, ceea ce nu putem exclude. Cu atât mai mult cu cât Barna e susținut din spate de fidelii săi din USR, în frunte cu miniștrii din Cabinet, care n-au ezitat să spună public că nu vor să iasă de la guvernare. Normal și perfect de înțeles, atâta timp cât Ghinea, de la fondurile europene, e legat ombilical (și procesual, in rem!) de Barna, după ce și-a abandonat postul de europarlamentar, ca să preia din nou, poate cu succes, un portofoliu în care a dat un mare rateu în guvernarea Cioloș.

Și Stelian Ion s-a arătat partizanul rămânerii la putere, ca și Claudiu Năsui, iar despre Cătălin Drulă, circarul de la Transporturi, ce să mai zicem?! Cunoscut drept IT-istul care numără voturile în interiorul USR, el este deja pe făraș, după ce l-a insultat golănește pe șeful său de la guvern, în virtutea marii bătălii pe care a câștigat-o cu micii buticari de la metrou. Cererea useriștilor de a semna un protocol cu premierul Câțu, prin care să nu mai aibă dreptul să demită un ministru fără consultarea lor, ar putea conduce la finalul acestui bâlci politic de la guvernare. Drulă însă tot nu va scăpa, căci i-au promis-o și Câțu și, mult mai apăsat, Ludovic Orban însuși! Cât despre coaliție, stați liniștiți, merge înainte! Premierul Câțu n-are de ce să-și dea demisia, iar USR nu iese de la guvernare. E captiv în coaliție. Ca și PNL, de altfel!…

#Editorial apărut și în Ziua News

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img