Candidatul de extremă dreapta, pe primul loc în primul tur al prezidențialelor din Brazilia

0
270

Candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a întrunit 46,46 % din voturi la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, urmând să-l înfrunte într-un al doilea tur pe reprezentantul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a obţinut 28,69%, transmite AFP, care citează rezultatele aproape definitive (98% din buletinele de vot numărate).

Primele rezultate parţiale anunţate de Tribunalul Superior Electoral au fost primite cu strigăte de bucurie de susţinătorii lui Fernando Haddad, candidatul care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze din cauza unei condamnări pentru corupţie.

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a obţinut peste jumătate din voturi în statele Sao Paolo şi Rio de Janeiro, cele mai bogate din ţară. Adversarul său, Fernando Haddad (stânga), a câştigat în statele sărace din nord-est, fieful electoral al mentorului său, ex-preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este încarcerat pentru corupţie şi neeligibil.