Home Uncategorized Când vom știi cine a câștigat America?

Când vom știi cine a câștigat America?

0

Americanii merg marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, într-un scrutin ale cărui rezultate sunt uneori cunoscute chiar şi la câteva ore după închiderea secţiilor de votare, dar anul acesta cursa strânsă între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump ar putea prelungi aşteptarea, notează BBC într-o prezentare a următoarelor etape ale procesului electoral.

Primele secţii de votare se închid marţi seară la ora 18:00 EST (01:00 miercuri ora României), iar ultimele miercuri la 01:00 EST (08:00 ora României).

La unele alegeri câştigătorul a fost clar în noaptea sau în dimineaţa devreme după ziua alegerilor. De data aceasta însă, cursa pe muchie de cuţit în multe state ar putea determina instituţiile media să aştepte mai mult înainte de a publica proiecţiile asupra câştigătorului.

În plus, victoriile la diferenţe mici pot conduce la renumărarea voturilor. De pildă, în statul cheie Pennsylvania renumărarea va fi declanşată dacă diferenţa dintre câştigător şi al doilea clasat este de 0,5% sau mai puţin.

De asemenea, sunt posibile şi contestaţii legale. Deja peste 100 de procese pre-electorale au fost deschise de republicani, inclusiv contestaţii asupra procesului de votare. Alte scenarii ce pot întârzia aflarea câştigătorului includ incidente în desfăşurarea scrutinului.

Pe de altă parte, procesul de numărare a voturilor a fost oarecum accelerat, inclusiv în statul cheie Michigan, iar la scrutinul de anul acesta sunt mult mai puţine voturi prin corespondenţă faţă de cel din anul 2020, în timpul pandemiei COVID-19.

În acel an, reţelele americane de televiziune nu l-au declarat pe Joe Biden câştigător până în a patra zi după alegeri, când a devenit mai clar rezultatul din Pennsylvania.

La alte alegeri recente, timpul de aşteptare a fost mai scurt, cum s-a întâmplat în 2016, când Trump a fost declarat câştigător cu puţin timp înainte de ora 03:00 EST, la numai câteva ore după închiderea secţiilor de votare. Anterior, în 2012, victoria lui Barack Obama pentru al doilea mandat prezidenţial a fost indicată de proiecţii înainte de miezul nopţii în seara alegerilor.

În schimb, o excepţie notabilă a fost în anul 2000, când s-au confruntat George W. Bush şi Al Gore. A fost atunci nevoie de cinci săptămâni de aşteptare şi Bush a fost declarat câştigător după ce Curtea Supremă a oprit renumărarea voturilor în Florida.

Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat (cu excepţia statelor Maine şi Nebraska). Acest sistem creşte incertitudinea asupra rezultatului şi a condus la apariţia aşa-numitelor state cheie, care pot tranşa scrutinul la o mică diferenţă de voturi.

Avem astfel anul acesta şapte state cheie, în care analiştii estimează că atât Harris cât şi Trump au şanse realiste de câştig, respectiv Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona şi Nevada.

Participarea la vot a fost ridicată în votul anticipat, atât la votul în persoană cât şi la cel prin corespondenţă, cu un record în Georgia.

Ad

Exit mobile version