spot_img
20.8 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăAnalizeCancelarul German, șantaj la Belgrad: Recunoașteți Kosovo, intrați în UE

Cancelarul German, șantaj la Belgrad: Recunoașteți Kosovo, intrați în UE

-

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Serbiei să fie „pragmatică în procesul de recunoaștere a Kosovo”, deoarece fără aceasta țara nu va putea adera la UE.

- Reclama -

„Kosovo și Serbia trebuie să ajungă la un acord cuprinzător. Este clar că un astfel de acord rezolvă în sfârșit problema recunoașterii Kosovo. Este imposibil ca două țări care nu se recunosc reciproc să devină parte a UE. Acest proces ar trebui să fie pragmatic, „, a declarat Scholz într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul teritoriului nerecunoscut, Albin Kurti, vineri la Pristina, relatează portalul Kosovo Online.

În chestiunea Kosovo, preşedintele sârb a dat asigurări că, pentru prima dată, „am auzit astăzi că o recunoaştere reciprocă” este condiţia unei aderări la UE.

„Până în prezent am auzit vorbindu-se de o normalizare generală a relaţiilor” între Belgrad şi Pristina, a spus el, adăugând că Serbia „nu reacţionează la presiune în modul în care cineva ne ameninţă şi noi trebuie apoi să facem ceva”.

„Este de neconceput ca două ţări care nu se recunosc reciproc să devină membre ale UE”, a declarat Olaf Scholz la Pristina, prima etapă a turneului său în regiune.

Scholz a promis Pristinei sprijin în ceea ce privește liberalizarea vizelor în relațiile cu UE.

La rândul său, Kurti a venit cu o inițiativă ca Kosovo să adere la NATO. El a declarat că „NATO ar trebui să rămână în Kosovo până când Kosovo va deveni parte a NATO”.

Provincia autonomă sârbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența unilateral în februarie 2008. În ultimii ani, cu sprijinul Occidentului, a încercat activ să se alăture diferitelor organizații internaționale, inclusiv UNESCO și Interpol. Peste 60 de țări, inclusiv Rusia, India și China, precum și cinci state membre UE, se opun recunoașterii Kosovo.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img