spot_img
4.7 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăActualitateCancelarul German anunță "un enorm război tarifar" care va fi declanșat de americani

Cancelarul German anunță „un enorm război tarifar” care va fi declanșat de americani

-

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat marţi preocupat de consecinţele comerciale ale giganticului plan american de investiţii în tranziţia energetică, estimând că acesta riscă să declanşeze ”un enorm război tarifar” prin discriminarea companiilor străine, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Ratificat vara aceasta, actul normativ ”Inflation Reduction Act” (Legea asupra reducerii inflaţiei) promovat de administraţia preşedintelui Joe Biden prevede cel mai consistent plan de investiţii adoptat vreodată pentru combaterea schimbărilor climatice, alocând 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.

”Vom discuta mai în profunzime cu prietenii noştri americani despre legea asupra reducerii inflaţiei”, a declarat Scholz la o întâlnire la Berlin cu reprezentanţi ai companiilor germane din sectorul industrial.

”Nu trebuie ca politicienii din ţara lor să le spună: ”Noi acum facem protecţie climatică, dragă industrie, aţi înţeles că noi vă protejăm de concurenţa altora ?””, a spus cancelarul german, care a avertizat că, într-o asemenea situaţie, ”ne-am confrunta cu un enorm război tarifar”, şi a cerut o cooperare internaţională mai strânsă asupra comerţului şi măsurilor de protecţie a mediului.

El nu a precizat elementele din planul lui Biden cu care nu este de acord, însă responsabili europeni au criticat în ultimele săptămâni creditele la import prevăzute în acel plan pentru piaţa naţională a vehiculelor electrice, care ar face concurenţă neloială vehiculelor electrice fabricate în alte ţări.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img