spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăhighlightCancelarul Austriei amenință, din nou, România/ Bucureștiul TACE

Cancelarul Austriei amenință, din nou, România/ Bucureștiul TACE

-

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea ţărilor central şi est-europene membre UE în primirea refugiaţilor, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire.

- Reclama -

Faymann s-a referit și la România, dar de la București nu există nici o poziție oficială pe acest subiect. Premierul maghiar Viktor Orban a avut însă o reacție.

- Advertisement -

Viktor Orban a denunţat declaraţiile cancelarului Austriei, Werner Faymann, privind reducerea fondurilor statelor care nu acceptă refugiaţi, argumentând că acest „şantaj” nu reflectă spiritul european. „Nu este prima dată când Werner Faymann şantajează Ungaria şi alte ţări care susţin libertatea de opinie şi exprimare”, a precizat liderul conservator de la Budapesta.

Întrebat, în cursul unui interviu acordat publicaţiei Die Welt, ce se poate face pentru ca ţările central şi est-europene să accepte mai mulţi refugiaţi extracomunitari, Werner Faymann a afirmat: „Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens. Cine primeşte fonduri din bugetul Uniunii Europene nu poate pur şi simplu să refuze distribuirea proporţională a refugiaţilor. Cine refuză riscă să pună sub semnul întrebării întreaga schemă bugetară europeană, (…) fiind dificil de crezut că va putea beneficia în continuare de aceste fonduri”.

- Advertisement -

Nu este prima dată când Werner Faymann evocă această idee. În septembrie, cancelarul Austriei critica vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene. „Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie”. Oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, „spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE”, avertiza Faymann.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img