spot_img
2.2 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeCampania electorală din Polonia: Germania încearcă să dicteze politica guvernului polonez de...

Campania electorală din Polonia: Germania încearcă să dicteze politica guvernului polonez de la Berlin cu privire la orice subiect, de la migraţie la gaz

-

Luptând pentru a câştiga un al treilea mandat fără precedent, guvernul naţionalist al Poloniei a ales o ţintă aproape de casă: Germania, aliatul său din cadrul NATO şi cel mai mare partener comercial, comentează joi Reuters conform Agerpres.

Într-o cursă strânsă înaintea alegerilor din Polonia de la 15 octombrie, liderii partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), au acuzat Germania că încearcă să dicteze politica guvernului polonez de la Berlin cu privire la orice subiect, de la migraţie la gaz.

- Reclama -

Conflictul a fisurat frontul larg unit al Europei care sprijină Ucraina împotriva invaziei ruse, distrugând un plan pentru o fabrică polono-germană de reparaţii de tancuri în beneficiul Kievului.

- Advertisement -

Conducerea populistă a PiS mai spune că Germania complotează să-l readucă la putere pe principalul adversar electoral al partidului, fostul premier liberal Donald Tusk.

PiS a profitat de o neîncredere faţă de Germania, care încă este ridicată în rândul unei părţi a electoratului, mai ales al conservatorilor în vârstă care îşi amintesc de distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial.

- Advertisement -

„Ştiţi unde puteţi citi programul (de campanie al opoziţiei)? În ziarele germane”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la un eveniment de campanie.

Partidul său îl prezintă pe Tusk, care a spus că bunicul său a fost recrutat cu forţa în Wehrmacht-ul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după care a scăpat de partea Aliaţilor, ca o marionetă germană şi „soţul politic” al fostului cancelar german Angela Merkel. Un video de campanie l-a ironizat, de asemenea, pe succesorul lui Merkel, Olaf Scholz.

Luni de dispute între cei doi vecini au testat solidaritatea alianţei occidentale care s-a strâns în jurul Ucrainei după invazia rusă de anul trecut. Neînţelegerile survin într-un moment în care alte probleme, inclusiv alegerea unui lider pro-rus în Slovacia, stat membru al UE, ameninţă cu perturbări.

Cearta a afectat deja eforturile de a ajuta Ucraina. În aprilie, miniştrii apărării din Germania şi Polonia, cu un zâmbet şi o îmbrăţişare de solidaritate, au anunţat crearea unui hub comun în Polonia pentru a repara tancurile Leopard de fabricaţie germană deteriorate în luptele din Ucraina. Dar afacerea s-a prăbuşit rapid.

Într-o altă dispută, Varşovia s-a opus iniţial unei oferte germane de a staţiona unităţi de apărare antirachetă Patriot în Polonia, însă în cele din urmă a fost de acord.

„Nu este de ajutor faptul că Polonia, oamenii din Partidul Lege şi Justiţie, continuă să critice Germania într-un mod public atât de dur”, a declarat pentru Reuters generalul american Ben Hodges, care a comandat forţele armate ale SUA din Europa în perioada 2014-2017.

„Nu este de ajutor, deoarece pune presiune asupra relaţiei dintre doi aliaţi NATO, dar şi asupra coeziunii generale a NATO”, a precizat el.

Uzina de tancuri ar fi fost un efort comun al producătorilor germani Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, niciuna dintre companii nerăspunzând la o solicitare de comentarii, şi al conglomeratului polonez de apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Printre punctele sensibile, o sursă germană a declarat că Polonia cere prea mulţi bani pentru lucrările de reparaţii. O altă sursă, un diplomat german, a afirmat că discuţiile au eşuat parţial deoarece companiile germane au fost reticente să împărtăşească informaţii tehnice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img