spot_img
19.9 C
București
sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăAnalizeCăderea lui Mario, veste proastă pentru Zelenski

Căderea lui Mario, veste proastă pentru Zelenski

-

Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a prezentat demisia preşedintelui Sergio Mattarella. Draghi  nu a reușit să obțină, miercuri, votul de încredere în Senat.  Presa internațională vorbește despre un moment foarte complicat pentru Europa și pentru coaliția internațională în sprijinul Ucrainei, transmite RFI.

- Reclama -

„În Italia, Mario Draghi aruncă prosopul”, citim în Libération:

- Advertisement -

„Mario Draghi renunță. Nicio șansă pentru el să guverneze Italia cu o susținere atât de mică”.

Sfârșitul erei lui Mario Draghi în Italia, un șoc pentru toată Europa, titrează Le Monde

- Advertisement -

Momentul nu putea fi mai rău pentru Italia, pentru zona euro și pentru Uniunea Europeană (UE) în ansamblu. Această „furtună perfectă” a fost declanșată de Forza Italia (partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi),  Liga (formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini) și formațiunea antisistem  Mișcarea Cinci Stele (M5S). Miercuri, ele u refuzat să participe la votul de încredere solicitat de Draghi în Senat.

Ziarul francez vorbește și despre „răsturnările geopolitice care s-ar putea produce prin revenirea la putere, la viitoarele alegeri,  a acestor formațiuni cu un trecut greu de complezență față de Vladimir Putin. Și aceasta, în toiul preocupărilor energetice din apropierea iernii. Depinde de italienii pro-europeni să se mobilizeze și de UE să acționeze cu tact pentru a evita acest scenariu de coșmar”, conchide Le Monde.

Globe&Mail apreciază că „tulburările nu puteau veni într-un moment mai rău pentru cea de-a treia economie a zonei euro. La fel ca multe țări, Italia se confruntă cu creșterea prețurilor pentru orice, de la alimente până la utilitățile casnice, ca urmare a invaziei Moscovei. În plus, suferă și de o secetă prelungită care amenință recoltele. În același timp, Italia se străduiește să-și pună în aplicare programul de redresare a pandemiei finanțat de UE. Orice instabilitate din Italia s-ar putea răspândi în restul Europei”.

Potrivit Financial Times, plecarea lui Draghi va însemna „un regres pentru alianța occidentală împotriva invadării Ucrainei de către Rusia. Liderul italian a adoptat o atitudine fără compromis față de Moscova și a fost un arhitect cheie al sancțiunilor dure împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Berlusconi, fost premier, a avut legături personale strânse cu Putin, cu care a fost cândva în vacanță, în timp ce Salvini a fost un admirator al liderului rus”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img