spot_img
20.2 C
București
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăDezvaluiriBuzatu, amanta, peștii, locotenenții și banii

Buzatu, amanta, peștii, locotenenții și banii

-

Dumitru Buzatu se pare că era la pescuit pe o baltă la Cârja înaintea momentului flagrantului și era însoțit de oamenii săi de încredere. Este vorba de nelipsita șefă de cabinet, Ana Obreja (foto) cea cu care Buzatu se pare că are o relație amoroasă, directorul general al Protecției Copilului Vaslui, Dragoș Cazacu și Ioan Buruiană, veșnicul pensionar director economic din subordinea lui Cazacu. Fiul acestuia este cel căruia Dumitru Buzatu i-a încredințat conducerea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Vaslui, cea care se ocupă de gestionarea gunoaielor din județul Vaslui. În această formulă Dumitru Buzatu a primit șpaga, iar în momentul în care au ieșit din locul în care au servit masa (locație încă neidentificată de jurnaliști) a fost înhățați de procurori. Banii au fost găsiți doar asupra lui Buzatu, acesta fiind ridicat de procurori și dus la audieri. Ceilalți au fost doar percheziționați și la controlul sumar nu s-au găsit nimic asupra lor. Dacă Dragoș Cazacu a venit ulterior și la perchezițiile derulate la locuința lui Buzatu, de la Mărășeni, Ana Obreja a dispărut din peisaj, la fel ca și Buruiană, scrie Vremea Nouă.

Unele surse indică că la partida de pescuit ar fi fost și fiul lui Buzatu, Tudorel, cel care până astăzi deținea funcția de Secretar general adjunct la Secretariatul General al Guvernului, însă nu avem o confirmare în acest sens. După descinderile DNA de la Vaslui, acesta a fost forțat de premierul Marcel Ciolacu să demisioneze din funcție, iar fosta soție, senatoarea PSD Gabriela Crețu a fost suspendată din partid. Tudorel Buzatu însă a fost prezent la perchezițiile din vila de la Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, unde a încercat să vorbească cu inculpatul. Dar nu prea au putut fiindcă erau mereu flancați de polițiștii judiciari de la DNA. La un moment dat Tudorel în spune tatălui că a aflat că totul a plecat de la un denunț. Perchezițiile de la vila lui Buzatu au durat peste cinci ore fiindcă mult timp inculpatul nu a permis procurorilor intrarea la etajul superior al vilei. Procurorii au preferat să nu spargă ușa și l-au așteptat pe Buzatu cu răbdare să găsească o cheie. În tot timpul perchezițiilor oamenii de încredere ai lui Buzatu a stat la poartă, probabil dorind să-și arate atașamentul față de big bossul arestat. Este vorba de Remus Mustățea, nepotul lui Buzatu și celălalt șef de la Asociația intracomunitară de apă și canal, consilierul Alexandru Barbu, Vlad Ghețiu, consiliel personal și primarul de la Ștefan cel Mare, Mihai Moraru,mai susține sursa citată.

- Advertisement -

În referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea preventivă a lui Buzatu, omul de afaceri Emil Savin le-a relatat procurorilor că preşedintele CJ Vaslui obişnuia să pretindă un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredinţa diverşilor antreprenori privind infrastructura rutieră din judeţul Vaslui.

El susţine că, de câţiva ani, se simţea „persecutat” de Dumitru Buzatu şi că acesta „îi punea piedici” în procedurile de atribuire a unor contracte.

- Advertisement -

Omul de afaceri relatează că un om de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, poreclit „Buru”, fost angajat al DGASPC Vaslui, era cel care negocia cu antreprenorii în numele preşedintelui CJ Vrancea atribuirea procentului de 10% din contracte.

Firma lui Emil Savin primise de la CJ Vaslui un contract în valoare de 12.337.089 lei pentru reabilitarea drumului strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti, însă întâmpina greutăţi la încasarea contravalorii lucrărilor.

Emil Savin susţine că, începând cu luna mai, a fost contactat de mai multe ori de Buzatu, iar acesta i-a promis că se va implica în diferendul pe care firma Soragmin SRL îl avea cu CJ Vaslui, privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările efectuate pe două loturi ale Drumului Strategic din Vaslui, fiind înregistrate plăţi restante în ultimii doi ani.

În mai multe rânduri, Dumitru Buzatu i-ar fi spus că mai întâi trebuie „să-l rezolve cu banii” şi apoi „va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin”, dându-i de înţeles că pretinde 10% din suma care trebuia decontată de CJ Vaslui.

Întâlnirea dintre cei doi urma să aibă loc la o fermă pe care omul de afaceri o are în localitatea Cârja, unde deţinea şi un lac de agrement.

Pe 18 septembrie, omul de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, îl contactează pe Savin şi îi transmite că preşedintele CJ Vaslui ar dori să vină la pescuit la ferma din localitatea Cârja, întâlnirea fiind programată pentru 22 septembrie.

Între timp, Savin l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA, iar procurorii i-au pus la dispoziţie o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei, compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Pe 22 septembrie, la ora 15,25, Dumitru Buzatu a luat legătura cu Ioan Buruiană, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul lui Buzatu nu era legat de pescuit, ci de întâlnirea cu Savin:

Buzatu: Ai pescuit ceva?

Buruiană: Am prins câte un peşte toţi!

Buzatu: Altceva…decât peşte?

Buruiană: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

Buzatu: Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!… Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!

***

Dumitru Buzatu ajunge la ferma lui Savin, unde a luat masa cu acesta şi alte persoane. La un moment dat, cei doi se ridică de la masă şi se îndreaptă fiecare spre maşinile lor. Emil Savin scoate din autoturismul lui, o Toyota Lexus, geanta maro pusă la dispoziţie de DNA, în care se afla suma de 1.250.000 de lei, iar Buzatu deschide portbagajul autoturismului cu care venise, marca Dacia Duster. Savin se îndreaptă către el şi îi întinde geanta cu bani, pe care Buzatu o pune în portbagajul Duster-ului. Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genţii cu bani şi apoi s-au deplasat împreună către masa din foişor unde se aflau celelalte persoane. Întreaga scenă este înregistrată video de către poliţişti de la DGA.

Ulterior, Dumitru Buzatu părăseşte ferma în Duster, condus de un şofer de la CJ Vaslui, însă este oprit de poliţiştii DGA, care percheziţionează maşina şi găsesc geanta cu bani în portbagaj.

„Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţin, sunt bani din economiile mele”, le spune Buzatu anchetatorilor.

Ulterior, la audieri, el le declară procurorilor că-i ceruse anterior lui Savin un împrumut de 125.000 lei, în timp ce în geantă au fost găsiţi 1.250.000 de lei.

Dumitru Buzatu este contrazis şi de o înregistrare făcută de anchetatori în momentul în care primeşte banii.

„Relevantă pentru stabilirea situaţiei reale de fapt, situaţie care infirmă atât afirmaţiile inculpatului Buzatu Dumitru în momentul surprinderii în condiţii de flagranţă, cât şi cele afirmate în cuprinsul declaraţiei de suspect (potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la Savin Emil) este discuţia înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către Buzatu Dumitru a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC Soragmin SRL în aceeaşi săptămână, care denotă atât faptul că Buzatu Dumitru era pe deplin conştient că primeşte un procent din valoarea plăţii, cât şi recunoştinţa acestuia pentru ‘gestul’ lui Savin Emil (…) Buzatu Dumitru: – Sărut mâna, Emil! Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!”, se arată în referatul procurorilor. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img