La Iaşi, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în România, Sfântul Părinte a întâlnit privirea fericită a unei femei în vârstă, care-şi ţinea în braţe nepoţelul de câteva săptămâni. Impresionat de acest tablou de viaţă, în discursul ţinut succesiv, pe scena din faţa Palatului Culturii, a adăugat o memorabilă reflecţie. În esenţă, pontiful a amintit că credinţa nu se transmite prin cuvinte, ci prin gesturi, priviri şi mângâieri precum cele primite de la mamele şi bunicile noastre, transmite Radio Vatican.
RELATAREA RADIO VATICAN:
În mulţimea care l-a întâmpinat pe Sfântul Părinte la Iaşi, o bunică surâzătoare îşi întinde braţele cu un nepoţel de circa două luni, pentru a-l arăta papei Francisc iar pontiful să-l binecuvânteze. Se vede că scena – care vorbeşte despre legătura dintre generaţii şi despre transmiterea credinţei graţie angajării părinţilor şi bunicilor – l-a mişcat într-atât de mult pe pontif încât a simţit nevoia de a interveni liber la finalul discursului şi a dezvălui mulţimii sentimente trăite în faţa fericirii acestei bunici care ţine în braţe viitorul de viaţă şi de credinţă al familiei ei.
Vă repropunem cuvintele papei Francisc: «Vreau să vă rămână spus [nu să vă povestesc] o experienţă pe care am trăit-o în timp ce intram în Piaţă. Era o femeie înaintată în vârstă, destul de vârstnică, o bunică. Avea în braţe un nepoţel de vreo două luni mai mult sau mai puţin, n-avea mai mult. Când am trecut, mi l-a arătat. Surâdea. Şi surâdea cu un surâs de complicitate, ca şi cum mi-ar fi spus „Priviţi, acum pot visa!” M-am emoţionat pe moment şi n-am avut curajul să merg şi s-o aduc aici, în faţă. De aceea vă istorisesc. Bunicii visează atunci când merg înainte, graţie nepoţilor care au curaj atunci când îşi iau rădăcini de la bunici.»
«România» – a mai spus papa Francisc la Iaşi, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice – «este „grădina Maicii Domnului”, și în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă și concretă, care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie și înfloritoare, plină de speranță, pe care o putem oferi Mamei. Ei, Maicii Domnului, să-i consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor și al Bisericii.»