spot_img
21.8 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizeBulgaria vrea să adere la euro, dar singurul candidat la șefia Băncii...

Bulgaria vrea să adere la euro, dar singurul candidat la șefia Băncii Naționale a fost picat în Parlament

-

Singurul candidat pentru postul de guvernator al Băncii Naţionale a Bulgariei nu a reuşit să obţină un sprijin suficient, astfel că ţara vecină nu ştie încă cine va fi cel care va coordona planurile privind aderarea la euro în 2024, transmite Bloomberg conform Agerpres.

- Reclama -

Fostul director de bancă Lyubomir Karimansky, candidatul propus de formaţiunea „Există un Astfel de Popor”, nu a reuşit să strângă suficiente voturi din partea coaliţiei la putere sau a opoziţiei, aceasta după ce un rival sprijinit de premierul Kiril Petkov şi-a anunţat duminică retragerea din cursă.

- Advertisement -

Această situaţie va prelungi lupta de putere pentru înlocuirea lui Dimitar Radev, care rămâne în continuare la conducerea Băncii Naţionale a Bulgariei, deşi mandatul acestuia s-a încheiat anul trecut. Disputele dintre premierul Kiril Petkov şi partenerii din coaliţia guvernamentală au agravat problema, dar eşecul lui Karimansky ar putea permite reluarea procesului de selecţie.

Indiferent cine îl va înlocui pe Dimitar Radev, va avea responsabilitatea de a finaliza pregătirile pentru aderarea la zona euro şi, dacă procesul se va încheia cu succes, va avea un loc în consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

- Advertisement -

Aderarea la zona euro este destinată să ajute cea mai săracă ţară membră a UE să îşi stimuleze creşterea economică şi să o integreze mai strâns cu ţările bogate din zona unică. Însă, ţara vecină este urmărită cu atenţie după problemele apărute în trecut în sectorul bancar, dar şi în urma scandalurilor privind spălarea de bani în ţările baltice membre ale zonei euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img