spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăEconomieAgriculturaBulgaria negociază cu americanii importul subvenționat de gaze lichefiate la schimb cu...

Bulgaria negociază cu americanii importul subvenționat de gaze lichefiate la schimb cu bazele militare

-

Bulgaria va începe tratative cu SUA în vederea importului de gaze lichefiate, a anunțat primul ministru Boiko Borisov. Construcția legăturii transfrontaliere a sistemelor de gazoducte cu Grecia, prin care vor putea fi importate gaze americane, va începe în luna mai, transmite Radio Europa Liberă.

Bulgaria Prime Minister Boyko Borissov arrives for an informal dinner gathering European Union (EU) heads of State or government on the eve of an European Union summit at the EU headquarters on December 8, 2011 in Brussels. AFP PHOTO / GEORGES GOBET

Boiko Borisov a declarat că Bulgaria va profita de subvențiile oferite de guvernul american, prin cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Primul ministru bulgar a vorbit în cadrul Conferinței internaționale dedicate diversificării pe piața gazelor naturale.

- Advertisement -

„Adevărata diversificare va veni ca rezultat al concurenței”, a spus Borisov. „Dacă americanii oferă un preț mai bun vom achiziționa gaze lichefiate. Vom putea ajunge la subvențiile americane prin aportul nostru la bugetul Alianței, prin bazele americane și exercițiile militare în Bulgaria, dar suntem la început de tratative. Diversificarea va contribui la realizarea unor prețuri competitive și la un grad de securitate a livrărilor mai mare”, a adăugat primul ministru de la Sofia.

În 2020 va intra în funcțiune conexiunea transfrontalieră a sistemelor bulgar și elen de gazoducte. Prin ea vor putea fi importate gaze lichefiate nu numai pentru nevoile Bulgariei. Capacitatea va fi de 3 miliarde m.c. pe an cu posibilitatea de a fi extinsă până la 5 miliarde, a spus ministrul energiei Petkova.

- Advertisement -

„Tema gazelor lichefiate este foarte importantă pentru Bulgaria, care este dependentă acum de un singur producător de gaze”, a adăugat ea.

„Legătura cu Grecia va garanta securitatea energetică a întregii regiuni. Țările din aceasta zonă încă nu au reușit să creeze o infrastructură de gazoducte în mai multe direcții, dar există condiții ca aceasta problemă să fie rezolvată”, a spus Ministrul Energeticii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img